Klikk Out: Irány online!

A Klikkout.sk indulása apropóján a lapigazgató, Gocoň Péter mesélt a kezdetekről és a jövőről.

Mi volt a kezdeti elképzelésed, amikor öt évvel ezelőtt átvetted a Klikk Out-ot?

Azt megelőzően Klikk In néven működött a magazin, melynek tetszett a külleme, szépek voltak benne a képek és a reklámok is. A tartalmával viszont nem igazán voltam megelégedve. Mivel pedig az akkori tulajdonos, Androvics Peti már nem akarta folytatni a kiadását, megszólított, hogy nem szeretnénk-e mi. Én akkor összegeztem magamban, hogy miről is szólhatna egy ilyen ingyenes magazin Dunaszerdahelyen, majd felkerestem Poór Tibit, Szilvási Tibit és az egykori Club Media csapatát. Az elképzelésem tehát lényegében az volt, hogy egy olyan magazint készítsünk, ami a régióról szól, és a régióbeli emberekhez hozza közelebb a közéleti, kulturális, sport- és más témákat. A kezdet nehéz volt, grafikailag is kerestük az arculatunkat egy darabig, de azt hiszem, sikerült olyan tartalmat megragadnunk, ami érdekli az embereket. Szerettük volna, hogy az emberek lássák, hogy lehet különbség ingyenes magazin és ingyenes magazin között. Ezek nagy részében ugyanis a reklám kerül előtérbe, nálunk viszont a tartalom számít, míg a reklám egy szükséges kiegészítő, lévén hogy ingyenes magazinként ez az egyetlen bevételforrásunk.

Benne volt már akkor is a pakliban, hogy a Klikk Out nemcsak egy nyomtatott újság lehet, hanem annál több?

Akkor még nem igazán gondoltam arra, amivé mára vált. A rendezvényszervezés, illetve a termálfürdőben működő Klikk & Chill Out Bar ötlete is időközben alakult ki. Egyszer, amikor Lunák Peti barátommal a fürdőben üldögéltünk, felvetődött, hogy milyen jó bulit lehetne itt szervezni a nyáron. A Klikk Out küldetése az is, hogy a kulturális tudatot erősítse a városban, ezért is gondoltam arra, hogy ezt meg lehetne szervezni a márkanév égisze alatt. Minőséget szerettünk volna nyújtani az embereknek a szórakoztatásban ugyanúgy, mint a nyomtatott tartalmakban.

gp_3Elérte mára a Klikk Out azt a pozíciót, amit kitűztél magad elé annak idején?

Erre egyértelműen igennel tudok válaszolni, ugyanis stabillá vált a csapatunk, melynek tagjai azonosulnak a lappal és a filozófiájával, emellett stabilak a reklámpartnereink is, akik ugyancsak hisznek bennünk. Állandósult az olvasókörünk is, az emberek keresik a lapot. Sikereket értünk el a rendezvényszervezés területén is, minden évben megrendezésre kerül a Klikk Out Midsummer Party, magas színvonalon rendezzük meg a Nemeshodosi Nagy Lakomát is, és idén egy újabb egyedülálló, hagyományteremtő céllal létrejött rendezvénnyel, a Habos Napokkal indítottuk a nyarat, ami összekapcsolta a Eb-s sportközvetítéseket és a szórakoztatást. Nagyon örülök annak, hogy az újsággal is politikamentesek tudtunk maradni. Választások idején persze kikerülhetetlenek a politikai reklámok, de akkor is igyekszünk kiegyensúlyozottak lenni, és örvendek, hogy nem kell a politikával foglalkoznunk ahhoz, hogy sikeresek és olvasottak maradjunk.

Egy kis önkritika: mi az, amit még nem sikerült megvalósítani?

Amit én még mindig hiányolok, azok a női témák. A lap 70%-ban tulajdonképpen férfiaknak szóló témákból áll, ami a szerkesztőség összetételéből is adódik. Ezen régóta szeretnénk változtatni, hogy érdekesebbé tegyük a magazint a női olvasóinknak is. Most már van néhány női szerkesztőnk is, és reményeink szerint ebbe az irányba is el tudunk mozdulni.

gp_4Novemberben egy teljesen új formátum, az online tartalmak felé nyit a Klikk Out. A webes híroldalak, online magazinok tengerében mit szeretne képviselni?

A nyomtatott újságok egyre erősebben próbálnak megjelenni online, és az idei év elején magam is elkezdtem gondolkodni azon, hogy a Klikk Outtal is fel kellene vennünk ezt az irányt. A weben ugyanis nincs terjedelmi korlát sem a cikkek, sem a fotók mennyiségét illetően. Egyre gyakoribb, hogy a kávézókban ülő emberek is a telefonjukkal böngésznek. Ha pedig nem szeretnénk ebből kimaradni, akkor haladnunk kell a trendekkel, és online tartalmakat is kell szolgáltatnunk. Ezzel kiküszöböljük, hogy egy-egy cikk aktualitását veszítse, ami sajnos a magazinban időnként előfordul. Emellett a dunaszerdahelyin kívül más régiókat is elérhetünk. A Klikk Outot szeretnénk egy keresett magazinná tenni a szlovákiai magyarok körében.

Hogyan viszonyul majd egymáshoz a jövőben a nyomtatott és az online verzió?

Arra törekszünk, hogy a kettő kiegészítse egymást. Alapvetően úgy képzelem el, hogy a nyomtatottnak a kibővített verzióját jelentené a Klikk Out online. Az olvasóink egy része viszont a nyomtatott újságot preferálja, tehát semmiképpen sem tervezzük azt elhagyni.

gp_1A nyomtatott kiadás igényli az exkluzív anyagokat. Hogyan küszöbölhető ki az, hogy a Klikk iránti kereslet ne csökkenjen azzal, hogy a lapban megjelenő cikkek online is elérhetők lesznek?

A weboldal a fiatalabb közönséget kívánja megszólítani, a nyomtatott újságot illetően pedig maradnánk az exkluzívabb, konzervatívabb írásoknál, amelyek az olvasók széles spektrumát vonzzák. A nyomtatott verzió is ingyenes marad, és ugyanott elérhető lesz, ahol az emberek eddig is keresték, mert úgy gondolom, hogy az olvasóink ezt igénylik is. A weboldallal a nyomtatott újsághoz való kötődést szeretnénk erősíteni és a Klikk Out szélesebb körben történő megismertetését elérni.

Mi az, amivel elégedett lennél az online magazint illetően egy év múlva?

Szeretném, ha elérnénk egy széleskörű és nagyszámú olvasótábort. Ha majd nemcsak Dunaszerdahelyen, hanem más régiókból is kattintanának az oldalunkra, és nekik is tudnánk olyan tartalmat szolgáltatni, ami érdekli őket. Leendő új munkatársainkkal új ötleteket, új nézeteket kívánunk beépíteni, ezzel pedig új löketet adni a magazinnak.  A célunk, hogy hosszabb távon Délnyugat-, illetve Dél-Szlovákia kedvelt, kulturális, sport és más témákkal szolgáló webmagazinjává váljunk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább