Ígérem, hogy ezzel a három sorozattal kezdem az újévet!

Tervek, fogadalmak januárra, kint úgyis hideg lesz.

A három széria után, amit én már emésztek, itt van újabb három, amit még én se. Ha Te már igen, akkor odalent lehet kommentálgatni, de le ne lődd nekem a poént, eccsó! (Címlapkép: Black Mirror, 3. évad)

AZNAP ÉJJEL – THE NIGHT OF

IMDb: 8,7 / Rotten Tomatoes: 95% / Metacritic: 90%

Az HBO minisorozatának hosszú és sűrű a múltja: több mint négy éve készült el a pilot, amelyben az egyik hangsúlyosabb karaktert még az azóta már elhunyt James Gandolfini alakította. Az egész aztán mellékvágányra került, mígnem megegyeztek Robert De Niróval. Újból nekifutottak – volna –, de a forgatásig el se jutottak. Végül John Turturro vállalta a szerepet (a Golden Globe-jelölés okán jól is jártak vele).

Szóval az Aznap éjjel kiindulópontja az egyre népszerűbb Riz Ahmed (Zsivány Egyes, Jason Bourne) alakította pakisztáni bevándorló, Naz egy éjszakás kalandjának folyományáról szól. A kaland azért (is) egy éjszakás, mert Naz úgy ébred, hogy a lány halott.

A börtön nyilván elkerülhetetlen, és amiért az Aznap éjjelt a kritikusok az utóbbi évek legjobb bűnügyi sorozataként aposztrofálják, az az igazságszolgáltatási szakasz, vagy legalábbis az a szolgáltatás, ami a szubjektív igazságokért folyik.

A nyolcrészes minisorozatot a Schindler listája Oscar-díjas forgatókönyvírója rendezte (többnyire), és aktuálisan három Golden Globe-ra jelölték (limitált tévésorozat, fő- és mellékszereplő). Ergo nem kakival gurigáznak.


 

FEKETE TÜKÖR – BLACK MIRROR

IMDb: 8,9 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic (3. évad): 82%

Charlie Booker antológiasorozata – ami annyit jelent, hogy egymástól független, különböző témájú részekből áll – már a harmadik évadnál jár. Az első kettőt a brit Channel 4 finanszírozta, a harmadiktól pedig ezt átvállalta a Netflix, amely a kétszer háromrészes után elsőre rögtön berendelt egy 12 részes évadot. Ebből lett aztán kétszer hat rész, az első hat ment le idén, a második hat pedig jön jövőre. (A korábbi évadok azért közt több idő telt el.)

Na, de a puszta infotainment után térjünk rá arra, hogy ezt mégis miért lenne érdemes (végre) pótolni: mert brutális tükröt tart a társadalom elé, sötét jövőt fest a média és a technológia uralta emberiségről, meg ilyesmi.

Mindjárt az elején egy olyan témával indítanak, miszerint elrabolják a királyi család egy tagját, a miniszterelnököt pedig azzal zsarolják, hogy megölik a túszt, ha nem szexel élő adásban egy disznóval.

A Fekete tükör nem kertel, különböző zsánereket alkalmazva borítja a ganét, ráadásul a kritikák szerint nem olyan módon, hogy azt egy megvalósíthatatlan disztópiaként értelmezzük, hanem úgy, hogy bizony elhiggyük neki, valóban piszkosak lehetünk.


 

LUKE CAGE

IMDb: 7,9 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 79%

Nagyon úgy néz ki, hogy a Marvel nemcsak a főnök Disney-vel, de a Netflix családdal is nagyon jól kijön, mert két Daredevil- és egy Jessica Jones-évad után az értékelések alapján vagányra sikeredett az utóbbi spin-offjaként is értelmezhető, páncélbőrű, sebezhetetlen szuperfazonról szóló 14 részes széria is.

Luke Cage a Jessica Jones-ban egy tragikus múltú bártulajdonosként bukkant fel, rajta kívül az összekötő kapocs a három széria között a Rosario Dawson által megformált ápolónő, Claire Temple.

Őket együtt pedig láthatjuk jövőre „a tévés Avengersben”, a képregényekből Oltalmazókként (The Defenders) ismert szuperhőscsapatról készülő szériában. Jobb lesz addig ezt is kipipálni, nemhogy valamelyik utalás elsikkad. (Ha meg már itt tartunk, szépen lapozd végig a fent említett kollégák horpasztásait is!)

Kalandra fel! BÚÉK!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább