Szörnyezetgennyezés

Hátborzongató egyszerűséggel mutat rá a dán TV2-es csatorna arra, hogyan tolja az ember a másikat izomból valamilyen skatulyába. Gennyedző szörnyetegként szennyezzük a környezetet.

Január végén tették közzé társadalmi célú kisfilmjüket, All That We Share címmel, mely azóta a YouTube-on és magyar felirattal a Facebookon is elterjedt. Ebben azt látjuk, ahogy különböző ismérvek alapján egyazon csoportba sorolt emberek bevonulnak, majd a moderátor feltesz néhány kérdést, és a csoportok hirtelen kicserélődnek.

Példa: Őszülsz? Stréber vagy? Szeplős vagy? Kocka vagy? Szoktál egyensúlyozva menni az útpadkán? Szőke vagy? Volt Backstreet Boys-kazettád? Van többnapos kekszpapír az asztalodon? Adsz borravalót? Átmész egy létra alatt? Fekete a kocsid? Hiszel Istenben? Van Legód? Fehér az egered? Fenn vagy Instán? Szűz vagy? Skorpió vagy? Nyitva hagyod a szobaajtód elalvás előtt? Szereted a halat? Megvan otthon a Mosó Masa mosodája? Kikerülöd a járda repedéseit? Rágod a körmöd? Apád üveges? Van tetkód? Punk vagy? Tudsz kötni? Magabiztos vagy? Tudsz sírni? Párhuzamosan parkolni? Túrod az orrod? Használsz színes kulcskupakokat? Vega vagy? Szereted a hiphopot? Borotválod? Van kockás füzeted? És nyugdíjas szomszédod? Magyar vagy? Vicces vagy? Voltál már szerelmes? Zöld a szemed? Játszottál a Warcrafttal? Van köldökszöszöd? Vajjal eszed a lekváros kenyeret? Kovácsnak hívnak? Balkezes vagy? Van nálatok terasz? Megvertek már valaha? Bántottál már valakit? Ettél valaha Pedro zsuvit? A panda a kedvenc állatod? Szeretted a Bud Spencert? Eccsó vagy? Hordasz meleggatyát? Van bibircsókod? Hangosan fingol? Kócos vagy? Irigy vagy? Buszsofőr vagy? Van iPhone-od? Menüben kéred? Klikkes vagy? Cigány vagy? Ekecsi vagy? Gyúrsz, vazze? Csípás vagy? Izmos vagy? Buzi-e vagy? Honnén vagy? Hanyas vagy? (sic!) Avagy? Nem mindegy?

Egyszerre ezernyi csoport tagjai lehetünk vélt vagy valós tulajdonságaink, sérelmeink, emlékeink, tapasztalataink, gondolataink szerint, ehelyett Apu vicsorgó fogsorai vagyunk, ha másnak mások a vélt vagy valós tulajdonságai, sérelmei, emlékei, tapasztalatai, gondolatai. Fekete-fehérnek látjuk a konfettizáport, sajtnak a Holdat és Jézuskának a géppuskát. Pedig nem mind varangy, aki másik. Többszörös a közös bennünk, mint az osztó…


 

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/02. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább