Ide hallgass: Hadd mutassam be Neked az útitársad !

Ide hallgass sorozatomban azokat az előadókat, együtteseket szeretném közelebb hozni Hozzád, kedves Olvasó, akiknek újonnan megjelent albumait ajánlom nyomtatott magazinunkban. Kezdjük mindjárt Tychóval, akinek Epoch című albumára egyenesen ötből ötöst adtam.

Viszont még mielőtt nekifogunk, hallgasd meg ezt:

Ugye nem gondoltad, hogy rögtön ellövöm a legmenőbb számát?! Csacsi vagy, ha mégis. Ez a kellemesen csordogáló szerzemény pont jó arra, hogy beleolvadj a műfajba.

 


 

Csend!

Amikor először találkoztam a nevével, a közép-keleti blokk józan huszonéveseként azonnal a csendre (ticho) asszociáltam. Esküszöm, ha valaki akkor kérdi, így ejtem ki. Aztán belemagyaráztam magamnak egy olyan, nem létező mögöttes tartalmat, hogy

Tycho zenéjéhez a hallgatónak meg kell teremtenie a csendet.

Vagyis kiszűrni minden zavaró tényezőt, például egy fejhallgatóval, ami megzavarhatja a zenét, amely annyi réteggel rendelkezik, mint egy szelet Marlenka.

Egy újabb random trip, gyors kukucskálás az űrbe, balra L:

 


 

Amerikai Tycho

Brett Easton Ellis bizonyára így is csúfolhatná a Tycho projekt mögött álló kaliforniai Scott Hansent, aki azonban egy kimondottan szofisztikált módszerrel választott magának nevet. Magáévá tette a Hold egy kráterét. Ahogy lapunkban írtam,

„nem véletlenül, hiszen összetett hangzásvilágú, megnyugtató, egyszersmind felpezsdítő hangszobrai olyanok, mintha egy szkafanderben szökdécselnénk állandó éjszakai kísérőnk felszínén“.

Tegyünk is ott egy sétát:

 


 

XL

Idén már 40 éves a zajfordász, aki Amerikában látta meg a napvilágot 1977-ben, Kaliforniában pedig alkot. Olyan is. Sűrű, fülledt és pozitív, mint egy napsütötte, magas páratartalmú levegővel áldott tengerpart.

Tycho zenéje méretes buborékok burjánzó zivatara. Gyönyörű, színekkel és analóg, elektronikus mintákkal teli, melyek olyan szépen illeszkednek, hogy szinte látni:

 


 

Multycho

Évekkel ezelőtt, a Dive (2011) című albumának megjelenése után szólóprojektje zenekarrá dagadt. Csatlakozott hozzá Zac Brown gitáros és Rory O’Connor dobos, akikkel a következő, Awake c. lemezt már együtt hozták össze.

Jöjjön erre rímelve legkedveltebb szerzeménye, az Awake, amelyet már reszketve vártál, és amelyet csak a Spotify-on 31 milliószor toltak a fülekbe:

 


 

Politycho

Nyugi, semmi politika, csak tovább kínozlak a szójáték-fabrikálási kényszeremmel. Scott Hansen viszont egy orbitális polihisztor. Jó ideig grafikusként, fotósként dolgozott, és csak hallgatta a zenét. Tychoként viszont e tehetségéből is profitál, kifinomult színekkel, mértani alakzatokkal dolgozik. Nemcsak az albumborítói, de a fellépéseire invitáló flyerek frontján is.

Itt a borítók, sorrendben: Dive (2011), Awake (2014), Epoch (2016)

 

És legyen tánc:

És akkor álljon itt néhány puszta tényadat:

Első EP-jét (minialbum) The Science of Patterns címmel, négy darab trackkel, még maga adta ki 2002-ben, majd 2007-ben újra egy bónuszdallal. Első nagylemeze pedig elsőként Sunrise Projector címen jelent meg 2004-ben, majd kicsit átdolgozva, Past Is Prologue címmel 2007-ben.

2011-ben jött a tulajdonképpen sikert hozó Dive, már a független elektronikus előadókat gondozó Ghostly International kiadónál (Gold Panda, Shigeto, Matthew Dear, Com Truise), amely kapcsán először hasonlították Tychót az ősistenekhez, a Boards of Canadához. A 2014-es Awake-et már rengetegen várták, ez volt az első, amelyet zenészekkel együtt rögzített.

Végül a tavaly decemberben megjelent Epoch már az első helyen nyitott a Billboard magazin elektronikus zenéket tartalmazó listáján, majd e zenék kategóriájában Grammy-díjra is jelölték.

Fuhh, remélem gyorsan átfutottad, pihenésképp pedig itt az Epoch nyitódala, az elvágyódó, távolságtartó Glider:

„Számomra a zene a reményről szól, arról, hogy megteremtsek egy idealizált érzelmi és érzéki állapotot. A zene katartikus, az ad nekem reményt, de nem feltétlenül van benne a saját optimizmusom – nem is igazán gondolom magam optimistának. Szerintem inkább egyfajta vágyakozásról van szó, mintha festettem volna egy képet arról, milyennek szeretném a dolgokat“

– mondta Tycho egy 2014-es interjúban.

 

Szolgáljon útitársadul, bármerre is tartasz!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább