Íme az első önjáró ételhordó robot

A Starship (a gyártó cég neve) robotjai olyan fejlett drónok, amelyek képesek kisebb rakományt – ez esetben ételt és italt – vinni, egyelőre legfeljebb 5 km-s körzetben. A robotok abból az elképzelésből láttak napvilágot, hogy hatékonyabban és gyorsabban szállíthatnak házhoz, valamint csökkenthetik a szállítás költségeit is. A termékeket a kis robotok abban a pillanatban felveszik, ahogy az ügyfél megrendeli őket, és az útjuk pontosan nyomon követhető egy mobil alkalmazás segítségével, így tudhatjuk, hogy az 5-30 perces utazás során merre jár a kajánk.

A robotok legfeljebb 18 kilogrammot képesek szállítani, és nagyjából egy gyalogos haladási sebességével bírnak. Teljességgel biztonságosak, nem okoznak semmilyen közlekedési balesetet, képesek kikerülni a tárgyakat és a járókelőket, valamint figyelik, hogy mikor kelhetnek át a zebrán, sőt, még a szemaforokat is figyelik. De mi a helyzet, ha valaki az utazás során megtámadja a drónt, és ki akarja rabolni, esetleg el akarja tulajdonítani, vagy megrongálni? Ezekre az esetre különböző biztonsági óvintézkedéseket vethet be a kis robot.

A szállítás során a rakodótere le van zárva, és csakis a megrendelő által lehet felnyitni a mobilalkalmazáson keresztül. Ezen kívül minden irányban kamerákkal van felszerelve, saját GPS-e van, riasztórendszere, közvetlenül a rendőrségre van kötve, és az utazását szüntelenül figyeli egy operátor. Ha valaki mégis megtámadja, a drón beriaszt, és a beépített hangszórókon keresztül az operátor felszólíthatja a támadót, hogy hagyjon fel a próbálkozással, hiszen a rendőrség is értesül a riasztásról. A GPS-nek és a fedélzeti kameráknak köszönhetően pillanatok alatt ott teremhet egy járőr, és az ilyen eszközök rongálását nagyon szigorúan veszik, úgyhogy bizonyára többet kapna az elkövető egy fenyítésnél.

A költséghatékony kis robotok 24/7 időbeosztással dolgoznak, elektromos árammal működnek, és jócskán megtizedelik a szállítás költségeit, akkor is, ha csak egy új villanykörtét rendelünk. A legjobb az egészben az, hogy teljes mértékben környezetbarát, nem bocsájt ki környezetszennyező gázokat és nincs útban.

Hátránya talán annyi lehet, hogy a futároknak kevesebb lesz a munkája a nagyvárosokban, de valószínűleg ők is szívesen átengednék a munkát a drónoknak egy hideg napon, amikor szakad az eső és semmit sem látni. Ez a rendszer egyelőre még csak az USA nagyvárosaiban lesz elérhető. Európában még nem fog elterjedni, de ha mégis, akkor is elsőként Németországban, vagy az északi országokban lesz elérhető, és csak tippelhetünk, hogy a mi környékünkön mikor fognak ilyen kis robotok „rohangálni” az utcákon.
Az alábbi videóban azt láthatjuk, ahogy a drónok dolgoznak. A zöld pontok a robotokat jelzik, a kék körök a raktárakat, vagy a töltőállomásokat, a narancssárga cseppek pedig a megrendelőket:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább