Aquapónia – a fagyban is zöldellő csodakert!

Nincs betegség, nincs öntözés, nincs gyomlálás – csak hogy párat említsünk az aquapónia számtalan előnyéből. De mi is ez valójában?
Az aquaponia egy természetes folyamaton alapuló passzív üvegház. Ez azt jelenti, hogy akkor sem kell fűteni, ha kint tombolnak a mínuszok, és  szinte teljes mértékben önellátó. A működési elve egyszerű. Az egész üvegház egy zárt rendszert alkot, ahol mindennek megvan a saját szerepe. Egy tartályban halak vannak, amelyek nitrogént termelnek. Az így tápanyagokkal dúsított víz a növényeket tartalmazó tárolókba kerülnek, ahol a növények felveszik a vízből a szükséges tápanyagokat, a víz pedig megtisztulva érkezik vissza a halakhoz.

A télen-nyáron állandó hőmérsékletet egy sor fekete, vízzel teli hordó biztosítja, amelyek az éjszaka során folyamatosan sugározzák a nappal felvett hőt. Ez a zárt rendszer nem csak állandó, friss és egészséges, vegyszer és kártevő nélküli zöldséggel lát el egy egész családot, de alkalmanként még halat is biztosít a családi asztalra. Az alap üvegház ötletet Gönczi Péter gondolta tovább egészen addig, amíg a világon az övé lett az első működő, teljes mértékben önellátó aquaponia rendszer. Óriási pozitívum továbbá, hogy az üvegházat akár újrahasznosított anyagokból is megépíthetjük, valamint, hogy a havi összköltsége alig több, mint 10 €, amiben benne van a vetőmag, a vizet keringető szivattyú és a haleledel ára is.

Az alábbi videóból mindent megtudhatunk, amit első körben érdemes tudnunk az aquapóniaról:

Minden más infót könnyen megtalálunk a neten.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább