VENDÉGLŐLESEN: St. Patrick’s pub – Dunaszerdahely

„Szent Patrik napján mindenki ír” – mondogatják Írországban. Március 17-e, Szent Patrik napja az egyik legrégebbi ünnep, mely napjainkra a legnagyobb világi, jellegzetes, jól reklámozott, világszerte megrendezésre kerülő utcai parádévá nőtte ki magát annak ellenére, hogy Szent Patrik nem is volt ír-kelta származású, és a monda szerint végképp nem is szerette a sört. Egy csipetnyi Írország pár napja megtalálható Dunaszerdahelyen is, mégpedig egy újonnan nyílt ír kocsma formájában, így hát hajrá! Meglestük…

AZ ÉTTEREM

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/10. számában.

Fotók: Ugróczky István

A St. Patrick’s pub a korábbi Hét törpe helyén nyitotta meg kapuit, és már most hatalmas vendégseregnek örvendhet. Hétfő este negyed nyolc tájékán léptünk be a kocsmába, ahol a bejárat mellett alakítottak ki egy sarkat, tisztelegve a hatalmas múltra visszatekintő cukrászda előtt. Respect!

Na, de kérem szépen, változnak az idők, így a dobos sütemények és a krémes helyét felváltotta jó pár pubos jellegű étel, míg a piros málnát és a narancslevet több tucat fajta sör és whisky nyomta le a polcokról. Míg a cukrászdában kis gyermekek majszolták a sütijeiket, itt már a nagyfiúk viselnek sörhabbajuszt… 🙂

Biztosra mentünk, asztalt foglaltunk. Jómagam már a megnyitó napján kóstoltam egyet „civilben”, így csapatommal úgy döntöttünk, hogy visszatérünk Dunaszerdahelyre, és egy év után újra szemügyre vesszük városunk éttermeit.

Miért éppen a pár napja nyitott St. Patrik’s pubra esett a választásunk?

 

Mert még lelkesek, odaadóak, figyelnek a részletekre. Mivel akár a vendégeknek, akár a kocsma csapatának, minden szemszögből új. Még érezhető a zöld festék szaga, és még csilli-villi minden…



ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

Aki előételeket és leveseket keresne a St. Patrick’s pubban, az jócskán melléfogott. Se előétel, se leves! Ez nem egy jellegzetes étterem, ez egy jellegzetes ír kocsma, kérem szépen!

A meleg leves helyett azonban fogyaszthatunk tömérdek fajta hideg sört, és előételként akár a pirított sós mandula (3,50 €) is megteszi. Ezen felül a hely további sörkorcsolya-kínálata a sült krumpli és az édesburgonya-chips.

A főételek terén sincs túlzásba véve a kínálat, mivel egy kevéssel több mint tízfajta ételből választhatunk.

Sült sertésborda, steakek, burgerek, szendvics, csirkeszárnyak és néhány fajta saláta alkotja a kínálatot, ami épp elég ahhoz, hogy mindenki megtalálja a magáét.

Lehetséges, hogy kicsit gondolhatnának a húst nem fogyasztókra is, így nem ártana pár vegetáriánus fogás is a kínálatban, akár egy hambi formájában.



FŐÉTELEK

Black Angus marhasteak, sült krumpli (12,90 €)


 

A minőségi bélszínből készített jókora, vastag szelet steak médiumra sütve landolt az asztalon.

A hús omlós, lédús és kellemes ízhatással rendelkezett. A kés csak úgy belefutott a húsba, akár a vajba, miután azonnal láthatóvá vált a csodás, vöröses színű java.

A sült krumpli ropogós, ám nem száraz, egyben remek köret a steakünkhöz.

A zöldbors-mártás kellő kiegészítő, és egy szinttel magasabbra segíti az étel nyújtotta összbenyomást, ízvilágot.

A szalonnába csavart párolt spárga mindezt csak megkoronázza.



St. Patrick’s burger, édesburgonyachips (6,50 €)


 

A házi jellegű burger már az első pillantásra is nagyon jó benyomást kelt. Akár egy favágó is jóllakna már magától a látványtól is… 🙂

A buci nem ropogós, viszont könnyed és puha. Ahogy továbbérünk a késünkkel a vágásban, úgy nyílik szét előttünk a hambi tartalma, akár egy rózsa. Hagyma, paradicsom, uborka, salátalevél, cheddar sajt, házilag készített mártás, és végül a legfontosabb: a húspogácsa!

Na, ezt egy kissé jobban szemügyre és ízlelőbimbómra vettem, hiszen ez a hambi szíve, lelke. A legfontosabb eleme egy tökéletes hamburgernek! Kóstolásakor figyelembe vettem az állagát, amely kissé összetettebb struktúrával rendelkezett, mint az általában ismert, hasonló kategóriájú hambiknál. Az első pillantásról is nyilvánvaló volt, hogy ez egy házilag készített húspogácsa, és szinte biztosra vehető, hogy a séf tojással izmosítja a kicsikét… 🙂

A pogácsa enyhe, ám jellegzetes fűszerezése az első falatnál evidens, ám lehetséges, hogy a „kevesebb néha több” elvén történő elkészítés jobban dukálna az egyébként minőségi hambihoz. A fűszerezés kissé elnyomja a minőségi húsalap ízhatását, így a húspogácsa helyenként a fasírt benyomását kelti. Egy biztos! A St. Patrick’s burger egy nagyon jó választásnak bizonyult.



Házi pácolt csülök, gazdag feltéttel (7,90 €)


 

Na, ez már kajapornó! Ne csináljátok ezt, fiúk! Egy 750 grammos testsúllyal rendelkező csülökszörnyeteg érkezett egy tetőcserép méretű előmelegített tányéron.

A gazdag feltétet nagyon komolyan gondolják, hiszen a felszolgált savanyúság mennyisége kifogástalan, és olyan, mintha most került volna elő a kamrából.

A csülök húsa lágy, akár a vaj, és a ropogósra pirított bőre, mint a lila 500-as… 🙂 Miután mindezt a szádba vetted és majszolgatod, akkor jössz rá, hogy a késsel szelt patonyi kenyér, amelybe belemarkolsz, a legjobb társa a csülöknek. A kellemes fűszerezés már nyilvánvaló az első harapásnál.

Egy kakukktojás azért akadt! A torma! A tormán még hangolnék egy kicsit, mivel szerintem annak nagyon izmosnak kellene lennie. Olyannyira, hogy mikor orrba csap, még a könnyed is kicsorduljon… 🙂



ÉDESEM

Sajnos az édeskéim úgyszintén elmaradnak, akár a levesek és az előételek, ám a nagyon ízletes édes-csípős mártást kérhetitek bármelyik fogáshoz… 🙂

Volt már édesség és sütemény ebben a teremben elég sokáig!

 

Édeskék azok a lányok is, akik csak úgy bepattannak egy sörre, főleg ha még vöröskék és kissé szeplősek is, akár az ír lányok… 🙂



SZUMMA SZUMMÁRUM

Egy új csillag született városunk – képletesen szólva – éttermi égboltján… Számos vendég teszteli az újonnan nyílt éttermeket, amelyek számára a nyitás utáni rövid időszak biztosan a legnehezebb! Míg minden a helyére kerül, míg összeszokik a csapat, akár egy színdarabban, ez kis időbe telik.

Az ételeinket közel fél órával a rendelés után terítették, ami teljesen elfogadható frissensültek esetében.

Az italainkat rugalmasan szolgálták fel, kellő odafigyeléssel, és olyan kocsmás lezserséggel. Na, ugye, itt nem szabad összekeverni egy „köpködő” és egy kocsma-pub fogalmát!

Ami a helyszín belvilágát illeti, szakemberünk szerint kissé világos színeket választottak a terem festésénél, és a mennyezet kivitelezésében is jobban kibontakozhattak volna annak megálmodói. Sok aprósággal, több odafigyeléssel jócskán autentikusabb ír belvilágot lehetett volna varázsolni.

Csapatunk több tagja is kissé stílustalannak tartotta a kommersz MTV zenecsatorna műsorát, amely nem teljesen passzolt az összképbe. Ha már egyszer stílust képviselünk, akkor az arculat hitelességére és a tökéletes összképre való törekvés legyen jelen minden apró részletben.

A vacsora 46,80 €-ba került, amelyből az italok 16 €-t tettek ki.

Hangsúlyozzuk, hogy a fent leírtak kizárólag csapatunk tagjainak véleményét tükrözik.

A helyszín általános benyomása ugyanakkor teljesen pozitív, látni, hogy a tulajdonosok szívüket-lelküket adták bele. Ám még be kell „kopnia”!

Ahhoz, hogy valódi ír kocsmává váljon, nekünk, vendégeknek még párszor le kell nyomnunk a kilincset, és elfogyasztanunk pár jópofa sört, vagy akár egy ízletes hambit.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább