Érintve szerető

Érintve szeret ő. Ő, akinek a szavak helyett a tettek a fontosak. Az érintés, mint kifejezési forma, mint szeretetnyelv, a mindennapi életünk része. Akár párkapcsolatban élünk, akár nem.

Egy pszichoforyou-s cikk ihletett, hogy írjak a kedvenc szeretetnyelvemről – az érintve szeretőről.

A cikk írója egy pszichológus hölgy, aki Gary Chapman, amerikai párterapeuta öt szeretetnyelvét magyarázza el röviden, és sok jó tanácsot is ad a családi kapcsolataink javítására. Hivatkozza Gary Chapman magyar weboldalát, melyen közvetlenül a szeretetnyelvekről olvashatunk. Itt a sok okos infó mellett egy teszt is segít eligazodni abban, hogy megtudjuk a magunk szeretetnyelvét.

Melyek lehetnek ezek? Elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, vagy a testi érintés.

 

Ha az összes szeretetnyelvről nem is, de a sajátomról biztosan tudok nyilatkozni: a testi érintésről.

Érdemes kitölteni a tesztet, s ha eddig nem volt tiszta, miért értékelünk jobban egy meleg kézfogást vagy ölelést egy szál vágott virágnál, akkor itt az egyértelmű magyarázat.

Egy érintve szerető lelki határai a meghitt pillanatokban szinte megegyeznek a bőre határaival. S míg te azt hiszed, ez „csak” egy bíztató vállveregetés, egy szokásos gesztus volt, mellyel épp megérinted a másikat, addig benne hirtelen kisüt a nap, vagy épp egy világ omlik össze. Attól függően, hogy milyen viszony fűz benneteket egymáshoz.

Az a pont, amikor a szavaiddal vagy a tetteiddel eltalálod a másik szeretetnyelvét, nagyon megindító lehet. Egy kis odafigyeléssel csodás élményeket adhatsz.

 

Sokan hisszük azt, hogy ami nekünk jó érzés, az a másiknak is ugyanazt az örömöt nyújtja. De ez egyáltalán nem biztos. A fontos az, hogy rájöjjünk, szeretteink mit értékelnek jobban, mit kevésbé, és ezek mentén igyekezzünk nekik örömöt szerezni.

Így karácsony előtt, érdemes még egyszer mérlegelnünk. Még nincs késő átgondolni, mivel lepjük meg a másikat.

Boldog, békés készülődést és sok őszinte mosolyt, meghitt pillanatot kívánok Nektek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább