Kylo Ren néha buszt is vezet – Paterson kritika

Jim Jarmusch rendező most sem okozott csalódást abban, hogy milyen lírai finomsággal tudja elénk tárni egy olyan ember életét, aki a legteljesebb nyugodtsággal éli mindennapjait és közben titkos hobbijának hódol. Vessük hát górcső alá a tavaly novemberben megjelent Paterson című filmet.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Simon Dorina

Történetünk egy Paterson nevű amerikai kisvárosban kezdődik, ahol megismerhetjük egy Paterson nevű buszsofőr életét.

A fickó a feleségével él együtt egy kis házban és minden reggel ugyanakkor kel fel, elmegy dolgozni, végez a munkával, hazamegy, vacsorázik, megsétáltatja a kutyáját, betér a bárba egy sörre, hazamegy aludni és másnap minden kezdődik elölről. Ugyanazok az emberek, ugyanazok a helyek.

Ugye milyen monoton?

 

Egy menedéke mégis van a szürke hétköznapoktól: a „titkos jegyzetfüzete”. Paterson ugyanis verseket ír, méghozzá nem is olyan rosszul. Ezt a tehetségét szeretné elrejteni a világ elől, Laura, a felesége azonban noszogatja: a tehetségét meg kell mutatnia a világnak. Az asszony teljesen más személyiség, mint főhősünk, ugyanis mindennap új álmokat sző magának. Egyszer énekesnő akar lenni vagy festő, máskor pedig sütiket árul.

A film főszereplője Adam Driver más alakban jelenik meg előttünk, mint korábban. A Star Wars-ban, Kylo Renként nem mindenkinek lopta be magát a szívébe, de meg kell jegyeznünk, hogy egy nagyon izgalmas és tehetséges színészről beszélünk. Zseniális, ahogy eljátssza ezt a bölcs, hallgatag, ámbár unalmas életet élő figurát. Főszereplőnk ugyanis egy komoly, zárkózott fiatalember, aki csak szeretne boldogulni az életben. „Én csak egy buszsofőr vagyok, buszt vezetek.” – hangzik el a filmben is. Ám a fiatal buszsofőr szélvédőjén keresztül a várost szemlélve szövi verseit.

A teljes kritika elolvasható az f21.hu oldalán.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább