A kultúránk megtartó ereje

Vasárnap este a Magyar Kultúra Napja ünnepi rendezvénye zajlott a teltházas Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Nyolcadik alkalommal ünnepeltük közösen a Himnusz születésnapját, amelyen a vendégek között köszöntötték Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét, Pető Tibort, Magyarország Pozsonyi  Külképviseletének nagykövetét, Hájos Zoltánt, a város polgármesterét, A. Szabó Lászlót, Dunaszerdahely város alpolgármesterét, Horváth Zoltánt, Dunaszerdahely város alpolgármesterét, Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának elnökét, Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnökét, Rigó Konrádot, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának államtitkárát, Molnár Imrét, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatóját, Cserna Sándort és Ilonát, Újpest Önkormányzatának képviseletében, a Nagycenkért Alapítvány és nagycenki civil szervezetek valamint a Nagycenki Római Katolikus Egyházközség képviselőit, a székesfehérvári Fejér Szövetség tagjait, valamint a városi és megyei képviselőket. A rendezvény házigazdája Rajkovics Haizok Melinda volt.

Az ünnepi program elején Petőcz Balázs, a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás tagja Horváth István: A nyelv csak élve tündököl című versét adta elő. Őt a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnökének, Karaffa Attilának ünnepi köszöntője követte, amelyben kiemelte, az európai kultúra nem létezhet nemzeti kultúrák nélkül, a felvidéki magyarság számára pedig saját kultúrájának megtartása az, ami lehetővé teszi, hogy elkerülje a szétmorzsolódást.

A teljes beszédet hamarosan elérhetik a Dunaszerdahelyi.sk-n, ahol a cikk további részei is olvashatók.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább