A világ legtermészetesebb meleg szerelmesfilmje jön Dunaszerdahelyre

A héten, február 1-jén mutatják be a Cinemaxban a Szólíts a neveden (Call Me By Your Name) c. szerelmesfilmet, melynek két központi figurája egy kamaszsrác és egy doktoráló egyetemista pasi.

Feltételezem, hogy akinél az ilyesmi kiüti a biztosítékot, az nem is kattintott ide, ha viszont mégis, akkor az is lehet, hogy ez lehetne az a film, amely alapján közelebb kerülhet annak megértéséhez, hogyan születik érzelmi kötődés, szexuális vonzódás két férfi között.

A Szólíts a neveden ugyanis ezt a világ legtermészetesebb dolgaként kezeli, és ez így helyes.

Plecsnik:

Oscar-jelölés (eddig):

Legjobb film

Férfi főszereplő – Timotheé Chalamet

Adaptált forgatókönyv – James Ivory

Legjobb eredeti filmdal – Sufjan Stevens: The Mystery of Love

Golden Globe-jelölés:

Legjobb film – dráma / Adaptált forgatókönyv / Férfi főszereplő

BAFTA-jelölés:

Legjobb film / Adaptált forgatókönyv / Férfi főszereplő


IMDb: 8,3 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 93

 

A története abban merül ki, hogy egy amerikai orvostanhallgató, Oliver (Armie Hammer) érkezik a kis olaszországi faluba egy értelmiség család meghívására, ahol annak legfiatalabb sarjával, a 17 éves Elióval vonzódni kezdenek egymáshoz.

Számos hétköznapi szituációban láthatjuk őket – már ami hétköznapi egy intellektuálisokkal teli család tagjainak – és ezeken keresztül rajzolódik ki, ahogy milliméterenként közelednek egymáshoz, illetve ahogy szinte grammonként növekszik a súlya annak, ami a vásznon történik.

Tulajdonképpen annak érdemes megnézni a filmet, aki nem feltétlenül a végletekből végletekbe száguldó, szappanoperába illő fordulatokat kedveli, hanem ahol a felek kiskanállal vájnak utat egymás lelkéig, és

nem attól lesz „tiltott” egy viszony, mert két férfi között alakul ki, hanem attól, amilyen szakadásokat az okozhat a fiatalabbik jellemében és személyiségfejlődésében.

 

Ehhez a csalogatóan kellemes hangulatú, pasztellszínű univerzumhoz pedig pompásan illik az Oscarra is jelölt indie-próféta, Sufjan Stevens filmzenéje:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább