360 fokos videoklipek – Hazai és nemzetközi példák

A közelmúltban jelent meg Kollányi Zsuzsi legújabb videoklipje Új Világ címmel, ami “egyedülálló 360° technikával készült…”- írja az énekesnő hivatalon oldalán. Ez a technika bár önmagában egyedi, nem egyedüli, külföldi és hazai előadók előszeretettel alkalmazzák  videóikban, ugyanis egy különleges élvezeti minőséget nyújt a nézőközönségnek, úgy érezzük, mintha mi is jelen lennénk a videóban. De vajon ez a technikai újítás valóban hozzáad a dalhoz, segíti kifejezni annak mondanivalóját vagy csupán vizuálisan számít modernnek és trendinek? 

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Iszak Martin

A 360°-os kép illetve videókészítés manapság nagy divatját éli mind a világporondon, mind idehaza, egyre több ilyen technikával készített videóval találkozhatunk a YouTube-on és más közösségi médiafelületeken. A technika lényege, hogy virtuálisan körbenézhetünk egy adott helyszínen, megfordulhatunk, fel-le, jobbra-balra nézhetünk, mintha csak a helyszínen lennénk. Tulajdonképpen élő szereplőjévé válunk a klipnek.

Az alábbiakban felsorolt zenekarok alátámasztják, hogy így is lehet körbeforgatni a világot:

Hello Hurricane – Aphrodite

Lukáts Márton diplomamunkájaként készült el a Hello Hurricane videoklipje, amely csodálatos atmoszférával rendelkezik. Itt ugyanis sikerült a kamerát körbeölelő sötétséget olyan mértékben kihasználni, mintha valami misztikus erőben lengene a zenekar…

Muse – Revolt

2025-ben járunk, amikor is aktivisták egy kisebb tömege áll ki a kiborg rendőrség ellen. Az eseményeket a kormány kicsiny kis drónjai által követhetjük végig. Nemcsak egy izgalommal teli cyberpunk világba kapunk betekintést, hanem valóban olyan érzésük lehet, mintha egy repülő robot szemszögéből láthatnánk a csetepatét.

További hasonló klipek az f21.hu weboldalán.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább