Videójátékok – tanítanak vagy butítanak?

Tanítanak – mondja a gyerek.
Butítanak – mondja a szülő. 
A helyzet az, hogy mindkettejüknek igazuk van.

A kutatók sok éven át vizsgálták a videójátékokkal játszó és nem játszó emberek viselkedését, memóriáját és kognitív képességeit. Az eredmény nem meglepő.

Azok, akik két hónapon keresztül napi fél órát játszottak a Super Marioval, jelentős javulást mutattak az agyuk kéregállományában azokhoz képest, akik nem játszottak. Vagyis a memóriában, a stratégiai tervezésben és a finommotorikus képességeikben.

Azok akik heti 5-10 órát játszottak valamilyen akciójátékkal, számottevő javulást mutattak a figyelem és összpontosítás terén.

A diszlexiában szenvedő gyerekeknél is beváltak a videójátékok. Akik rendszeresen játszottak, gyorsabban és pontosabban olvastak a társaiknál.

 

Más kutatások kimutatták, hogy a játékosok 58%-kal több részletet látnak a fókuszált területen, illetve sokkal jobban tudják megkülönböztetni a színárnyalatokat.

Azok a játékok, amelyek magas szintű agyi tevékenységet igényelnek (stratégiai tervezés, memória, logika, stb.) 7 évvel hosszabbíthatják meg az agy egészséges működését.

Egy átlagos felnőtt ember egyszerre 3-4 mozgó objektumot tud lekövetni a szemével, és figyelemmel kísérni, míg egy gyakorlott akciójátékos 6-7-et.

 

A videójátékok hatalmas tanítóerővel is bírhatnak. Könnyen tanulhatunk velük idegennyelveket, de ugyanúgy fejlesztik a logikát, a stratégiai tervezőképességet, az ügyességet, motoros képességeket, szem- végtag koordinációt, miközben rövidül a reakcióidő és kifinomul a koncentráció. Megtanulhatjuk, hogy a cselekedeteinknek következményei vannak, és a többjátékos módot támogató játékok a csapatmunkára nevelnek. Egyszóval: gatyába rázza és karbantartja az agyunkat.

Ez mind nagyon jó, de vajon lehetünk e agresszívak a játékok miatt?

 

Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik alapvetően erőszakos magatartást tanúsítanak, sokkal inkább szeretnek erőszakos játékokkal is játszani. Szerencsére, ez fordítva nem bizonyosodott be. Tehát az erőszakos játékoktól nem válik az ember erőszakossá, csak ha alapvetően is az.

Természetesen a jóból is megárt a sok. A túl sok videójáték a fenti pozitív hatások ellenkezőjét érheti el, nem beszélve a napfény, a friss levegő, a mozgás hiányából és a sok ülés káros hatásaiból adódó következményekről. Ráadásul a monitort bámulva 3x olyan ritkán pislantunk, mint egyébként. Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy mi a teendő akkor, ha a gyerek a lecke írása helyett inkább játszik, és úgy tanul.

Végül pár híresség, akik igazi gamerek:

Megan Fox (Halo, Mortal Combat)
Mila Cunis (WOW, CoD)
Justin Bieber (CoD, Halo)
Michael Fassbender (Assassin’s Creed)
Jack Black (Gotham Racing)
Zac Efron (Halo)
Vin Diesel (bármilyen PC játék)
Bill Gates
Daniel Craig (Halo)
Snoop Dogg
Eminem (CoD)
Brendon Urie (Halo, Battlefield)
Elon Musk

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább