Pöcegödörből a csillagok közé – A Lajkó – Cigány az űrben című filmről

Az utóbbi években a magyar filmgyártásra jellemző, hogy az egyszerűen szórakoztató, „de annál nem akar több lenni” filmek helyett egyre hangsúlyosabbak a tartalmas, erős érzelmekről és történetekről szóló alkotások. Ilyen Lengyel Balázs új filmje, a Lajkó – Cigány az űrben is, mely országosan március 29-én került mozivászonra.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Korsós Brigi

Lajkó – akit az oroszok nyelv, és kiejtési különbségek miatt csak Laika-nak hívnak – kezdi furcsállani, hogy a Szovjetunió ellenségeiként pont rájuk esett a választás erre a megtisztelő feladatra; hamarosan pedig az is tudomására jut, hogy az első ember az űrben csakis szovjet lehet. A néző fejében hamarosan letisztul a kép: tulajdonképpen egy alternatív, áltörténelmi filmet látunk, ahol a korra és rendszerre jellemző erős rasszista felfogás miatt egy cigány nem volt több számukra egy kutyánál. A valós történelemből ismert Lajka is megjelenik a filmben Kudrjavka néven (ez volt Lajka valós beceneve) Jurij Gagarin kutyájaként, akit már kétszer is ki akartak lőni az űrbe. A kutya ösztönszerű barátságot érez Lajkó iránt, és többször is segítségére siet: útmutatóként a helyes útra és megoldásokhoz vezeti.

A rasszizmus és a kisebbségek iránti intolerancia – ami ma is jellemezi Magyarországot – végig jelen van a filmben: Lajkót – aki a cigányok sztereotipikus jellemvonásaiból semmit sem hordoz, folyamatosan lekezelik – megszólják és megalázzák származása miatt, majomembernek hívják, „fajtáját” még a földműves parasztok is lenézik. Lajkó ugyanolyan vidám és mozgékony cigánygyerek volt, mint testvérei, de a fiatal korában átélt trauma befelé fordítja és teljesen megváltoztatja személyiségét: az eleven fiú visszafogott és szűkszavú lesz, becsületes, és keményen dolgozik, hogy elérje egyetlen vágyát, a csillagos eget. Őt ellensúlyozza apja, Flórián, aki magában hordozza az cigányokra ragasztott összes negatív sztereotípia elemét: nem érdekli a munka, csak a „bögyös-faros” nők, a lopás, hazudozás és csalás.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább