Egy tagadhatatlan jövőkép – Ready Player One

Ha Steven Spielberg új filmmel jelentkezik, az piros betűs ünnep a filmrajongók számára. A Ryan közlegény megmentésének, a Jurassic Parknak és az Indiana Jones-szériának az atyja nagy fába vágta a fejszéjét, és ismét könyvadaptációra adta a fejét. Vajon megérte várni rá?

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Nagypál Levente

Steven Spielberg az egyik, ha nem a legnagyobb rendező Hollywoodban. Számtalan alkotása vált klasszikussá, így nem csoda, ha milliókat tett munkásságának rajongóivá. Most a megszokottól eltérő témával tért vissza: a geek-ek és gamerek világát akarja megmutatni a közönségnek.

A legnagyobb kérdés az, hogy tud-e többet mutatni, mint egy a „kockák” elvárásainak megfelelő popkulturális utalásokkal teletűzdelt film?

 

Néhány éve robbant be a köztudatba, főleg a gamerek világában a VR fogalma. Konkrétan mi is az? A VR a Virtual Reality vagyis virtuális valóság rövidítése. Ezt úgy kell elképzelni, hogy vannak programok (nem csak játékok), melyeket különböző eszközök segítségével a háromdimenziós térben látunk. Ilyen népszerű eszközök pl.: az Oculus Rift, a HTC Vive és a PSVR. Legnagyobb hasonlóságuk, hogy mindegyik elengedhetetlen eszköze egy szemüveg, amely kivetítőként funkciónál, mint egy monitor, emellett érzékeli a fej mozgását is. A filmben ezekhez nagyon hasonlókat látunk pár új ötlettel megtűzdelve. Akit bővebben érdekel a téma, rengeteg érdekes cikket és videót lehet találni az internet berkeiben barangolva.

A film legnagyobb erőssége és gyengesége ugyanaz, hogy csak azok élvezik az alkotást, akik ismerik és jártasak abban a világban, amelyről beszél.

 

A film- és játékbolondok megtalálhatják életük egyik legjobb szórakozását, míg azok számára, akik nem szoktak játszani, filmet sem nagyon néznek teljesen csalódás és kidobott idő lesz.

Több száz utalás van az alkotásban más filmekre, játékokra. Soha nem gondoltam volna, hogy egy lapon kell említenem Godzilla-t, a Tini Ninja Teknőcöket, a Halo Spartanjait vagy az Overwatchkaraktereit. Akik ismerik ezeket az alkotásokat sokkal könnyebben befogadhatják a filmet. A laikusoknak azonban annyi a különbség két alak között, hogy az egyiknek láncfűrészes puskája van (Gears of War), a másik fura sisakban van (Reaper).

A film, amely azért készült, hogy a két „tábor” közötti szakadékot áthidalja inkább mélyítette azt. Leginkább a Warcraft filmhez tudnám hasonlítani, az sem volt élvezhető azok számára, akik frissen csöppentek bele az univerzumba.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább