New York új arca – The Alienist sorozatajánló

„A 19. században a mentális betegségeket a lélek megbetegedésének tartották. Így tanulmányozójukat lélekbúvárnak nevezték.” – A TNT 2018-as minisorozata, a The Alienist eme sorokkal vette kezdetét Daniel Brühl (Rush – Hajsza a győzelemért, Good Bye, Lenin!), Dakota Fanning (Nevem Sam, Amerikai pasztorál) és Luke Evans (Szépség és a Szörnyeteg, A lány a vonaton) főszereplésével. Már a szereplőgárdát elnézve mondhatjuk, hogy nem kicsi az elvárás a sorozattal kapcsolatban. Ezen elvárásunk a sorozat megnézése után szerencsére kielégítően be is teljesült. 

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Fűtő Zsófi

A történet szerint 1896 New Yorkjában járunk, amit egy – főleg fiatal prostituált fiúkat gyilkoló és megcsonkító – sorozatgyilkos tart rettegésben. Az akkor még fiatal rendőrkapitányként tevékenykedő Theodor Roosevelt nem hivatalos úton felkéri a város leghíresebb lélekbúvárját, a részben magyar származású Dr. Laszlo Kreizlert az ügy megoldására.

A nyomozásban a doktornak a segítségére lesz Sara Howard, a metropolis rendőrségének első női alkalmazottja, John Schuyler Moore, a New York Times illusztrátora és két fiatal detektív, Marcus és Lucius Isaacson.

A helyzetük közel sem egyszerű, hiszen nemcsak a New York-i alvilágba, hanem a városi nagyhatalmak közül is sokan fenyegetésként tekintenek a nyomozásra, sőt, Kreizler a korhoz képest modern eszméire sem tekintenek jó szemmel, miszerint az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. Ellenben még a rendőrségen folyó korrupció sem állíthatja meg őket az igazság kiderítésében.

A sorozat alapját Caleb Carr 1994-ben megjelent The Alienist (magyarul: A Halál angyala) című regénye szolgálta, ami az író Dr. Laszlo Kreizlerről szóló sorozatának legelső kötete. A rajongók szerint az adaptáció már régóta váratott magára, könyv húsz év elteltével is múlatlan sikereket tudhat magának.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább