Okos anyu: Riadó, hőség! – Gyermekorvos tanácsai a felkészüléshez

Újra itt a jó idő! Örülünk neki, igaz? De a napocska sugarai nem mindig kellemesek. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt problémát okozhat a hirtelen érkezett nagy hőség. Dr. Kosár Kinga gyermekorvost kértük meg, hogy adjon pár tanácsot a felkészüléshez. 

Mi az elsődleges, amire a kezdeti melegekben, illetve később, a nagy hőségben figyelnünk kell?

Ebben az évben kimaradt a tavasz. Télből minden átmenet nélkül a nyárba cseppentünk. Az anyukák kicsit zavarba jöttek ettől, ami a gyerekek öltöztetését illeti. Továbbra is érvényes, hogy a hőmérsékletnek megfelelően öltöztessük a gyerekeket.

Ha mi rövidujjú pólóban vagyunk, a gyereken se legyen bundás sapka.

 

Melyik a legveszélyeztetettebb korosztály, akik a legrosszabbul reagálnak a melegre?

A felhevülés, főleg kisbabáknál, veszélyes lehet. Hőségben a folyadékpótlás nagyon fontos. A csecsemők, idős, beteg emberek folyadékvesztesége kiszáradáshoz vezethet. Tanítsuk meg gyermekeinket a víz ivására! Kínáljuk őket lédús gyümölcsökkel, hűsítő, könnyű ételekkel.

Fontos megismernünk a gyermekünk nagy melegre adott reakcióit. Kik azok a gyermekek, akikre mégis kicsit jobban kell figyelnünk?

Igaz, hogy a napfény gyógyító ereje áldásos, de ne feledkezzünk meg az UV-sugárzás káros hatásairól sem. Délelőtt 11-től délután 3-ig ne tartózkodjunk a napon. Ne csak fényvédő krémekkel védekezzünk, használjunk kendőt, kalapot, napszemüveget, hogy megelőzzük a napszúrást.

Egyéves korig feleslegesnek tartom a naptejek használatát. A nagyobbak legyenek kint a kora délelőtti órákban legalább húsz percig fényvédő krém nélkül. Ez fontos a D vitamin kialakulásához, amit a napfény vitaminjának is neveznek.

 

Egyébként gyerekeknek 25-30 faktoros, tengerpart mellé 50 faktoros naptejet ajánlok.

Mit tanácsolsz még a szülőknek?

A nyár a pihenés, szabadság időszaka, de a legtöbb baleset is ilyenkor történik. Tanítsuk meg gyerekeinket a biztonságos közlekedésre, hívjuk fel figyelmüket a vízpartok veszélyeire. Sportolásnál ragaszkodjunk a bukósisak, térdvédő, könyökvédő használatához.

Ezt is olvasd el:

Okos anyu: Biliügyek. Pszichológust kérdeztünk

Okos anyu: Beszéljük kicsit a tápanyagpótlásról! Gyermekorvost kérdeztünk

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább