Volna egy ötletünk számodra is

PR-cikk

Ma számos menő, több díjnyertes weboldal alján találkozhatunk a dunaszerdahelyi székhelyű Cstudios nevével. Sorolhatnám őket, de inkább majd az alapítók, ügyvezetők, Putz Erik és Vanyek Roland, akik cégük történetén keresztül betekintést engednek a szociális média fejlődésébe, rejtelmeibe is.

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/07. számában.

Kézenfekvőnek tűnik a válasz, mégsem az teljesen. Ha én ma nekifogok vállalkozni, akkor amellett, hogy tudom, mit és kiknek szeretnék értékesíteni, mi az, amire szükségem van, hogy működjön?

E.: Egy gyönyörű weboldalra, ami eladja, bármit is árulsz.

Ma a weboldal jelenti az első benyomást, és ha az úgy néz ki, mint ezer másik, akkor egy átlagos cég/vállalkozás érzetét kelti. Ha viszont első pillantásra is lehidalsz tőle, akkor már egy későbbi személyes találkozón is nyert ügyed van.

 

R.: Vagyis tulajdonképpen ránk van szükséged. 🙂 Kis országban élünk, ahol viszont meglehetősen nagy a konkurencia, emiatt a weben való effektív és esztétikus megjelenés döntő lehet.

Mi nemcsak megcsináljuk a weboldalt, de teljeskörű szolgáltatást is nyújtunk, segítünk beindítani bármilyen típusú vállalkozást, beleértve a szociális hálókon (Facebook, Instagram) való hatékony és rendszeres megjelenést, a Google-reklámokat. Adott esetben még piackutatást is végzünk.

 

Emlékszik ma még egyáltalán valaki arra, mi volt a Facebook előtt?

R.: Erik extrém sportos videókat vágott, én pedig számítógépeket szereltem. 🙂

Akkor azért nem egy homlokegyenest eltérő szakmával indítottatok. Hogy lett a vége ennek a Cstudios?

R.: Ez még a középiskoláig nyúlik vissza. Akkoriban egyre többen kezdtek egyetemre járni, és miután meglapítottuk a céget, olcsón és garanciával tudtunk gépeket árulni. Erik webdizájnerként a jövőbe látott, az akkori harmadik társunk, Gerő Peti pedig programozott.

E.: Eleinte mindez csak arról szólt, hogy legyen némi plusz pénzünk. Két-három év után jött az első webes projektünk, idővel pedig annyira elszaporodtak, hogy kezdett a megélhetésünkké válni ez a munka. Később fokozatosan újabb emberek csatlakoztak hozzánk, és elkezdtünk rendszerfejlesztésben gondolkodni.

Az első ilyen rendszerünk, ami még ma is működik, a Pizza Extra online rendelőfelülete volt.

 

Laikusként azt gondolnám, hogy a Facebook térhódításával szükségtelenné váltak a céges weboldalak…

E.: Épp ellenkezőleg. A Facebook mellett egyre több embernek szüksége volt saját weboldalra. Önmagában ugyanis a Facebook nem elég, legfeljebb arra, hogy rendszeresen bombázd valamivel az embereket.

R.: A weboldal egy gyönyörű online névjegy. A Facebook előtt nem is volt akkora igény a weboldalakra, az emberek ugyanis nem böngésztek állandóan a neten. Ha viszont ma nincs weboldalad, nem találnak meg. Ezt aztán persze össze kell kötni a facebookos, instagramos megjelenéssel.

Mi az, amit marketing szempontból az Instagram hozott be?

E.: Sokkal igénytelenebb, kevesebb munka van vele, viszont sokkal trendibb. 30-35 éves korig az embereket Instagramon sokkal könnyebb elérni. Itt kevesebbet posztolnak az emberek, viszont egy posztnak nagyobb kontent értéke van. Miután a Facebook megvette az Instagramot, több kísérletet is itt hajtott végre, például a Snapchattől ellopott Insta Storyval.

R.: Az Instagram olyan, mint amikor megszűntek a határátkelők, és az ember úgy érezhette, hogy felfedezheti a világot, nem kell útlevél. Az emberek követik egymást, inspirálódnak vagy lekoppintják a másikat.

 

Ha ilyen több platformos megjelenésről beszélünk, melyik munkátok említhető elsőként?

R.: A legfontosabb cég, akivel foglalkozunk a szociális média kezelése terén, a Vidám Paradicsom (Veselá paradajka). Az idei a harmadik évünk velük. Rengeteg statisztikát néztünk végig, közben finomítottuk, hogy az embereknek egyes platformokon mire van szükségük. Ez aztán a képeken való jelenség megalkotásától azok elkészítéséig, valamint a szöveg és a képek, hashtagek, smiley-k összhangjáig magába foglal mindent.

Említsetek néhány olyan projektet, mellyel díjat nyertetek, vagy amelyre attól függetlenül is büszkék vagytok!

E.: Amikor túl sokat dolgozol valamin, akkor néha megutálod, és rá sem bírsz nézni. Az egyik kivételünk viszont a galántai/nyitrai Jasplastik vállalat, melynek weboldalát a közelmúltban indítottuk. Egy másik a németországi SL Classics, mely klasszikus Mercedesek restaurálásával foglalkozik. A tervezési fázisban lévők közül pedig most az egyik személyes kedvencem egy New York-i napraforgó- és repceolajgyártó cég farmjának weboldala, ahol teljesen szabad kezet kaptunk, és egy vadiúj technológiát fogunk alkalmazni. Szintén a legszebbek közé sorolnám egy Mosonmagyaróváron élő német fogorvos weboldalát (HD Dental), az egyik legérdekesebb pedig a mostani Fröccsfest jegyvásárló és beléptető rendszere.

R.: Eddig összesen hét-nyolc díjat kaptunk, köztük van az Ambropek és a Vidám paradicsom weboldala is.

 

Ami viszont még egy fontos mérföldkő volt, hogy 2016 végén eljutottunk odáig, hogy már lakást is az interneten vásárolunk, mégpedig egyetlen telefon vagy személyes találkozó nélkül. Akkoriban négy ilyen projektünk is volt, és nem volt egyszerű elérni, hogy mindegyik különbözzön, mégis mindegyik működjön. A weboldalakon végig lehetett nézni a lakásokat, és eljuthattál odáig, hogy kikalkuláld még a hitelt is, majd lefoglald az ingatlant. A weboldalak végül az általunk futtatott és időzített reklámokkal együtt eladták a lakásokat. Tulajdonképpen mindegyik projektünkre büszkék vagyunk, mindegyikre más miatt, hiszen különböznek, nem sablonizálunk.

Elérhetőségek:

cstudios.sk

facebook.com/cstudiosslovakia

Érezhetően jól működik nálatok a csapaton belüli szinergia. Mivel segítitek ezt elő?

E.: Egy térben kell lennünk. Folyamatosan kommunikálunk, koordinálunk, segítjük a másik munkáját. Ha egyikünk elakad, nincs ötlete, akkor a másik lendíti előbbre a projektet. Egy masszaként kell mozogni.

R.: Nem egy standard webgyártó, hanem webfejlesztő műhely vagyunk. Amellett, hogy van egy közös alap, mindenki teljesen máshoz ért, másra specializálódik. Egymásra épül, egymást kiegészíti a munkánk. Szóval addig kell weboldalt rendelni, míg meg nem unjuk a szakmát, addig ugyanis nagyon jókat fogunk csinálni. 🙂

Hadd köszönjük meg a közös munkát és eredményeket csapatunknak, programozóinknak, dizájnerünknek, social media menedzserünknek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább