Megmenthető-e a kihalástól a stadionrock?

Pár év leforgása alatt rengeteg óriászenekarnak a teljes megszűnéséről, kétségbeejtően hosszú kihagyásairól hallhatott a rockközönség, akik bár még láthatják előadni legnagyobb csillagaikat, az élő koncert minősége már közel sem adja stúdiófelvételek hatását. Az AC/DC Brian Johnson „kitaszítása” után a rajongóit véglegesen átadta a fülhallgató-nosztalgia enyhítő zajának, bár egyes pletykák szerint Axl Rose-zal tervben van egy új album, ami minden bizonnyal az utolsó földdarabka lenne a 20. század egyik legmeghatározóbb banda koporsójára, aztán végleg kijelenthetjük, hogy a Rock Or Bust lassú, közben mégis élvezhető korong volt az utolsó igazi albumuk.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Varga Vencel

Az olyan nagy legendák, mint az Iron Maiden, a Rolling Stones – és még talán ide vehető a Guns N’ Roses is, bár a zenekaron belüli konfliktusok okán – az AC/DC által kitaposott úton haladnak évről évre az utolsó turnéjuk felé.  Noha nem is egy Monsters Of Rock képviselők, de már tapasztalhattuk, hogy a 80-as, 90-es évek sikerén osztozó „kisebb” előadók, mint Alice Cooper már csak a Fezen színpadját tudja lezúzni, sajnálatos módon az ilyen kaliberű zenekaroknak pár évük van hátra, és a kor sem kedvez számukra.

Még ha a kor kedvezne az 90-es/2000-es évek előadóinak, őket a felejthetőség teszi kockára, vagy pedig a már korábban említett bandán belüli konfliktusok és a zenekaron kívüli elfoglaltságuk. Egyenesen legjobb példa erre a System of a Down, akik már évek óta ígérik az új albumot, az interjúkban pedig egymásra mutogatás történik, hogy ki miatt történik a lassan rekordhosszúságúra nyúló albumkésleltetés. Noha Daron Malakian a Scars on Broadway-el nagy előszeretettel dolgozik eközben, félő, hogy Serj Tankian már évek óta csorbuló hangszálai mennyi erőt tudnának hozzátenni egy esetleges új lemezhez.

Sum 41 és a Blink 182 lassan, de biztosan halad Avril Lavigne után a végső feledésbe, míg a legkiemelkedőbb zászlóshajó a Limp Bizkit a saját kis fáján csücsül, maga alatt serényen fűrészelve. Erre jó példa volt a VOLT-os fellépésük, ahol finoman fogalmazva döcögős koncertet adtak, de a realitás talajától egyáltalán nem elrugaszkodva Fred Durst halálosan unta a saját koncertjét, Wes Borland pedig hiába tépte a saját kezűleg épített héthúros Ibanez-csodáját, velük egy időben Szabó Balázs és a Blahalouisiana is köröket vert a rocklegendákra, ez pedig baljóslóan vonzza a gomolyfelhőket az amúgy sem napsütötte klasszikusnak mondható rockzene betegágya fölé.

Összegyűjtve három  lehetséges megmentőt vettem górcső alá, akik még messze járnak a csúcstól, és megvan bennük a potenciál a rock és metál becsületének megmentésére.

Greta Van Fleet

A bandát csak 2012-ben alapították meg Michiganben. Komolyan belevágtak egy olyan, mára már szokatlan műfajkeverésbe, ami rengeteg rizikóval jár, és könnyen válhat ugyanolyan rétegzenévé, mint bármelyik másik death/trashmetal zenekar, ők mégis blues-zal kevernek hard-rockot, mindezt olyan preciztással, hogy a lélegzet könnyen eláll. Rengetegen tartják őket az új Led Zeppelinnek, és bár átfedés tényleg van a két hangzás között, egy önálló stílust teremtettek. Lényegében egy életérzést is átadnak, hiszen az öltözködésükkel karöltve akár a Hairben is érezhetnénk magunkat. Látszólag tökéletes összhang van a csapatban, hiszen az első évben egy doboscsere óta semmit nem változott a formáció. Az összhang nem véletlen, hiszen hárman testvérek, élükön a század talán első, kifejezetten kuriózumnak tekinthető hangú Josh Kiszkával. Külön előnyükre válik a közösségi médiában való eladhatóság, hiszen elég vadócok ahhoz, hogy ne tagadják ki őket az underground körökből, cserébe a másik, popkulturális réteg tetszését is elnyerhetik.

A cikk további része elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább