Egy fesztivál a színpad mögött

A Rockfeszt ideje alatt nem egyszerű dolog megtalálni a főszervezőket, mert ugyebár, ők azok az arcok, akik egyszerre vannak ott mindenütt. Bárkinek bármi gondja-baja van, minden elintéznivaló az ő kezükben fut össze. Nem kis szerencsénkre, a Rockfeszt két főszervezője mégis tudott egy kis időt szánni ránk. Miközben a háttérben a Depresszió zenekar szaggatta a húrokat, mi Bíró Dáviddal és Bíró Mátéval beszélgettünk a fesztivál jelenéről és múltjáról.

Ti vagytok a Rockfeszt főszervezői, anno mikor elkezdtetek foglalkozni ezzel az egésszel, számítottatok rá, hogy ekkora rendezvénnyé növi ki magát a dolog?

D-M: Igen, tervben volt, illetve reménykedtünk benne. A Csallóközben nincs nagyon fesztiválkultúra, ezért meg kell azt teremteni. Most, hogy a város is elfogadott minket úgymond, így nagyobb teret kaptunk rengeteg dologban.

Fontos kiemelnünk a támogatóinkat is persze, ami nélkül nem jöhetett volna létre ez az egész fesztivál, nekik ezúton is pacsi!

 

Lehet nagy bulit csinálni itt is, de elsősorban idő kell hozzá, minimum három vagy négy év, hogy ez a bizonyos üzenet célba érjen. Nekünk körülbelül a hetedik évben volt a nagy vízválasztó, amikor is egy teljesen más arculatot kapott, más tematikát és zenei irányultságot célzott meg a Rockfeszt, de folyamatosan fejlődünk, egyre nagyobb közönséget célzunk meg, sőt igazából mondhatjuk, a hazai közönséget már szinte teljesen kiaknáztuk, szóval szeretnénk kicsit kibővíteni a határainkat. Szerencsére mondhatjuk, hogy a mostani Rockfeszt közönségének is legalább a harminc százalékát külföldi vendégek teszik ki.

Milyen újításokat eszközöltetek az idei évre?

D-M: Hát, elsősorban a helyszínben történt újítás, ugyebár, máshol vagyunk, mint az eddigi években, és abban, hogy sikerült végre elérnünk, amit már öt éve is akartunk, idén már két színpadunk van, ezáltal sokkal több zenekarral fér el, és teret tudunk adni több helyi zenekarnak, akár főbb időkben is.

Szintén próbáltunk idén már egy saját parkolót is összehozni, ami nagy örömünkre, nagyon hamar megtelt,

 

emellett kemping méretét is növeltük az eddigiekhez képest. Egyelőre megelégedtünk ezekkel a változtatásokkal, mert egy fesztivál életében hatalmas esemény a költözés, szóval, több újítás helyett inkább próbáljuk most kitapasztalni ennek az új helynek a gyengeségeit. Nyilván az előző helyszínen már tudtuk minden fűszálnál, hogy na, itt kezdődik az egyik sátor, itt a második stb., ez most még ismeretlen hely volt számunkra.

Mikor kezdődik meg a fesztivál szervezése? Gondolom ahogy vége van az egyiknek, rögtön kezditek is szervezni a következőt, mert hát nem kis munka egy ekkora eseményt tető alá hozni. Plusz, mire ez az egész kicsúcsosodik, akkor nektek ezalatt a három nap alatt aludni sincs nagyon időtök.

D-M: Igen, sőt még hamarabb is. Idén szerencsére már kicsivel előbbre vagyunk, mert már beszélgettünk legalább arról, mi legyen jövőre, de igen, azt mondanám, hogy a szervezési szakasz az minimálisan egy év, meg még plusz valami.

Ami a fesztivál három napját illeti, az pedig nekünk nem három nap nem alvást jelent, hanem körülbelül két hetet.

 

Folyamatosan érkeznek a konténerek, zajlik az építés, összerakjuk a technikát stb. Itt is látszik a változás például, az első fesztiválokon jött egy teherautó vagy ilyesmi, most pedig már rendesen kamionokkal érkeznek a konténerek és a többi építési elem, nem véltlenül, hisz egy kilométernyi kordonról beszélünk.

Mi alapján válogatjátok össze a zenekarokat, és mi a tapasztalatotok az úgynevezett „nagy nevekkel”?

D-M: A zenekarokat úgy válogatjuk össze, hogy vannak bizonyos visszatérő zenekarok, van egy réteg, akik visszatérnek mindig, és vannak újak. Nyilvánvalóan a magyar zenei paletta eléggé szűkös, mi nagyon szeretünk sokféle zenét, de nem mindegyik ide való. Szeretnénk a műfaj zenei életének javát hozni, próbálunk mindig újítani kicsit, idén megelégedtünk a helybeli újításokkal, de jövőre a cél a külföldi zenekar, a tárgyalások folynak már.

Nyilván megvannak a magunk korlátai, de szeretnénk mindenkinek az igényeit kielégíteni műfajilag is és máshogyan is. A Rockfeszt az élő zenéről szól, itt minden zenekar élőben játszik,

 

itt nincs playback, itt, ha valaki elront valamit, akkor az el van rontva, de senki nem fogja megszólni. A nagy nevekkel az a helyzet, hogy igazából már ilyen baráti viszony alakult ki a zenekarok és köztünk, a szervezői stáb között, ezeket a kapcsolatokat igyekszünk is ápolni. Igyekszünk év közben is folyamatosan kommunikálni velük, ugyanúgy, ahogy a közönséggel is. Nyilvánvalóan valamennyire figyelembe véve az ő kívánságaikat is.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább