A depressziós ló is mi vagyunk – Bojack Horseman (sorozatajánló)

Alig pár nap maradt, amíg a Netflixen debütál a Bojack Horseman legújabb évada, sorban az ötödik. Az internetes tartalommegosztó üdvöskéje egyike azon sitcomoknak, amik a South Park és A Simpson család gyökereiből nőttek ki, és felismerték, hogy az animációs tér milyen kiválóan alkalmazható az abszurd humor és a szélsőséges társadalomkritika ábrázolására.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Ilyés Alex

A történet egy olyan világban játszódik, ami teljes mértékben napjaink Kaliforniáját, még inkább Hollywoodját idézi, azonban egy fontos és megkerülhetetlen csavarral. Az állatok két lábra álltak, és emberi nyelveken beszélve, emberi viselkedésjegyekkel felvértezve, az emberekkel teljesen egyenrangú felekként működnek a társadalomban.

Ebben a miliőben él Bojack Horseman (Will Arnett), egy negyvenes éveit taposó ló, aki egy 90-es évekbeli sitcom mára kiégett sztárja és napjainkban depresszióban szenved gyermekkori traumái, illetve egzisztenciájának silány üressége miatt. 

 

Életébe akkor csöppenünk bele, amikor megismerkedik Diane-nel (Alison Brie), a szellemíróval, aki elvállalja, hogy Bojack nevében önéletrajzot ír. Mindennapjainak kikerülhetetlen része lakótársa, Todd (Aaron Paul) és volt kollégája/riválisa, Mr. Peanutbutter (Paul F. Tompkins), a golden retriver, akik ketten mindig valamilyen agyament bizniszen törik a fejüket, valamint Princess Carolyn (Amy Sedaris), a rózsaszín macskanő (szó szerint, természetesen), Bojack kedvenc ügynöke és ex-élettársa.

Ezek persze csak kiinduló helyzetek, már a második évadra olyan gyökeres változások történnek a karakterekkel, hogy azok nem írhatóak körül egy rövid szinopszisban. A Bojack Horseman ellentétben áll a múlt évtized animációs sitcom-hagyományaival, ahol minden rész egy teljesen különálló történetet vázolt fel, a karakterek állapota és eredményei pedig mindig visszatértek a jól körülírható kezdőpontra (lásd: South Park – Kenny feltámadása), esetenként csak néhány egybefüggő epizód vagy néhány esemény fordulatait tartva meg (lásd: Family Guy).

Itt minden karakternek emlékezete van, a történetek összefüggnek és a világ teljesen koherens, egy-egy évad gyakran egy-egy hosszan mesélt narratív fejezetet bont ki a szereplők életéből. Ez persze a technológia fejlődésének is érdeme, a kizárólag tv-ben nézhető sorozatok, a nézettség érdekében nem vállalhatták be, hogy a véletlenszerűen bekapcsolódó néző ne értsen semmit a történetből, míg az internetes megosztókon minden rész első pillanattól a fogyasztó rendelkezésére áll.

A cikk folytatása elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább