Fiúból férfivá, és a szerelem – Engedetlen (filmkritika)

Moll Zoltán legújabb független nagyjátékfilmje, az Engedetlen nem egyszerűen egy generációs film lett és nem csak a főszereplő tizennyolc éves Bálintról, az ő érettségi utáni nyaráról és útjáról szól: ez a film mindenkiről mond valamit.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Fűtő Zsófi

Az amatőr színészgárdával forgatott film nyitójelenete a Bánki-tóban játszódik. Az éjszakában Bálinttal(Bagossy Bálint) szemben egy lány áll, beszélgetnek. Lehetne ez a világ legegyszerűbb nyitópárbeszéde is, de nem az. Egyszerre furcsa és szokatlan, de pont ezért állja meg a helyét. Már az elején felkelti az érdeklődésünket és ez a film végéig fenntartja. Hiányoznak a megszokott, felesleges és elcsépelt megszólalások, dialógusok – mindenki annyit mond amennyit kell, és amennyit elhiszünk, hogy tényleg mondana. Nem erőltetik ránk a véleményüket vagy a gondolataikat, a szereplők hagyják, hogy nézzük és hallgassuk őket.

Úgy ismerjük a karaktereket, hogy közben mégsem tudunk róluk semmit. Bálintot is abból ismerjük, amit megmutat nekünk, vagy amit a film leírásából megtudhatunk. Nem kapunk kacifántos háttértörténetet, ezáltal nem ad magyarázatot, sem indokot önmagára. Előforduló zavartságának és mérhetetlen akarásának miértjét sem értjük, de nem is kell. Az Engedetlen szereplői nem olyanok, akikre táblákat aggathatnánk, és egy szóval bekategorizálhatnánk. Minden szereplő komplex és nem egyszerűen meghatározható – valódinak hatnak és ennél nem is kell többnek lenniük, ez teszi őket szerethetővé és természetessé.

A film szinopszisa szerint Bálint nyári kalandjait követjük végig és vele keressük a választ: vajon hány embert szerethetünk egyszerre? Egyáltalán szerethetünk-e többet ugyanakkor? Látjuk, hogy szeretné a szerelmet, a boldogságot, a kalandot, de a már említett zavartság és bizonytalanság szerepe miatt ennek a megvalósítása várat magára. Számomra ez a fajta útkeresés leginkább Sailinger Zabhegyezőjének Holden Caulfieldjére emlékeztetett. Ugyanazon bizonytalan életkorban jellemző bizonyítási vágy hajtja őket és vezeti döntéseiket.

A cikk folytatása elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább