12 olvasmány októberi lapszámunkból!

Már épp nyomatjuk az októberi stílt, dörzsölheted a tenyered!

Ne maradj le róla, ha nem akarsz e’maradott lenni!

 

Editorial

Politikus leszel – Buzi-e vagy?!

„Mert, ugye, mégis mi  kínunk lenne az ún. politikussal, ha nem az, hogy árva fűszálként érezzük magunkat a ránk toxikus hatással bíró diófa alatt, vagy még inkább antilopként a szavannán a naphosszat lustálkodó nagymacskák közt. Hogy tulajdonképpen arra vagyunk, hogy időről időre kiszolgáljunk bizonyos igényeket…”

Szerző: Szilvási Tibor / Borítóterv: Gocoň László

Interjú Lacza Gergellyel

Öt év után lemondtunk arról, hogy világhírűek leszünk

„Keveset hallunk, látunk, olvasunk a szlovákiai magyar könnyűzenéről, könnyűzenéből, pedig megvannak a maga lényeges momentumai, ágazatai, képviselői. Idén például szeptemberben Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle néven negyedszer valósult meg egy tehetségkutató, október 20-án pedig 20 éves jubileumát koncerttel ünnepli a sokat megélt Expired Passport zenekar. Néhány évvel ezelőtt interjúztunk már velük, éppen ezért Lacza Gergellyel, az egyik alapítóval nem is csak a múltjukról, de a hazai könnyűzenéről általánosságban is beszélgettünk, amelyre a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) elnökeként is van némi rálátása.”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotók: Fekete Nándor

Autó

Jeep Wrangler Rubicon 2.2 CRD

„Egy tűzpiros Wrangler. Aki érez némi vonzalmat az autók iránt, annak nem kell ecsetelnem, milyen izgatott lettem, mikor megpillantottam a kocsit.”

Szerző és fotók: Ugróczky István

 

Vikkendhouse

Túl az ötven epizódon!

„Sosem ragaszkodtam igazán a jól bevált, megszokott dolgokhoz, ezért nem akartam egy következő DJ mixsorozatot, amelyből már tengernyi kering az interneten. A Vikkendhouse-zal valami olyat szerettem volna útjára indítani, ami régiónkban még sosem volt. Fontosnak tartom, hogy a helyi DJ-ken kívül mások is bemutatkozhassanak egy negyven perces, illetve egyórás szelekcióval, ezzel megmutatva másoknak, hogy a zene nem csak az a pár szösszenet, amely a falunapokon, a rádiókban és a tévécsatornákon szól, azon kívül létezik egy tág univerzum, ahol mindenki talál magának valót, és amely formál és inspirál mindenben, amit csinálunk.”

Szerző: Kovács Ákos

Elmélkedő

Októberi törilecke

„Mivel az október ennyire megemlékezésre méltó eseményekkel sűrűn teletűzdelt hónap, ildomosnak tartom, hogy ahogy azt a trianoni megemlékezések kapcsán is tettük, szenteljünk pár szót magunkra. Bár nem szeretem ezt a szót, gondolkodjunk el rajta, mit jelentenek nekünk, „külhoni” magyaroknak ezek a dátumok, és hogyan emlékezzünk meg róluk illően a mai korban.”

Szerző: Mezei Máté

Irodalom

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

„Nyáron egyik gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy menyasszonyommal eljutottunk az egri várba. Az ember százszor elolvashatja Gárdonyi regényét, vagy ezerszer megnézheti azt filmen, egyik sem lesz ahhoz fogható, mint mikor a vár ódon illatával telik meg a tüdeje! Amikor az alatta húzódó járatokban jár-kel, miközben a korabeli öltözékbe bújt idegenvezető által „időutazásban” lehet része. Egerben és környékén szinte minden Gárdonyiról és a hős várkapitányról, Dobó Istvánról szól.”

Szerző: Bögi Róbert

Cinemax

Filmajánlók: Csillag születik, Az első ember, Halloween

„Minden idők legfiatalabb Oscar-díjas rendezője, Damien Chazelle a La La Land (2016) után másodszor dolgozik együtt Ryan Goslinggal, és a Whiplash-sel (2014) sorozatban a harmadik olyan művet rakta össze, mely a díjszezon egyik legfontosabbika lehet – ha sikerül ezt úgy vázolni, hogy a néző Neil Armstrong árnyékának, vagy még inkább lelkének érezhesse magát. (Az első ember)”

Szerző: Szilvási Tibor

Finom

Reggeli „dilemma” – Pitymallati früstök

„Mielőtt betérnél egy falatra, tudd, hogy mi vár rád a Betyártanyában! Vegyünk például egy rántottát…! Kezdjük a zsírral, amely lehet akár kacsáé vagy mangalicáé, vaj vagy olívaolaj. Mielőtt nekifognánk, tudd, hogy tojásunkat csallóközi, szabad tartású tyúkok tojják, ezért olyan csodaszép sárgák és zamatosak. Miután felhevült a palacsintasütő, a nagymamám közel százéves zománcozott edénykéjében felverem a tojásokat, egyúttal elhelyezem a forró palacsintasütőre a házi sonkát vagy szalonnát (ki mivel szeretné), majd félpirult állapotában „nyakon” öntöm a tojással. A rántottád lágyságát vagy keménységét magad szabod meg, csak szólj!”

Szerző: Mundi Józsi / Fotók: Ugróczky István

Utazás

Levél Andalúziából

„A nyári kirándulását általában időben lefoglalja az ember. Mi nem így tettük. Húztuk-halasztottuk, és csak az utolsó utáni pillanatban döntöttük el, hogy Spanyolország lesz az úti cél. Úgy mentünk be az utazási irodába, hogy Krétára akarunk menni, aztán úgy jöttünk ki, hogy három nap múlva irány Costa del Sol.”

Szerző: Kiss Balázs / Fotó: Bartalos Éva

Sportos

Westernlovaglás a Csallóközben

„Kiss Péter asztalosként tette le a névjegyét a régióban, de mint mondja, a gyalupad mellett, a bútorlapok csiszolása közben rengeteget gondol a lovaira, és a mára már szenvedélyévé vált westernlovaglásra. A lovak iránti vonzalmát saját bevallása szerint a nagyapjától örökölte, és huszonkét éves volt, amikor az első saját hátasát, Dénát megvásárolta.”

Szerző: Kiss Balázs / Fotók: Fekete Nándor

Baba-mama

Jár a baba, jár

„Lakatos Anikó fizioterapeutát, gyógytornászt kérdeztem, aki különböző mozgásszervi problémák kezelésével, rehabilitációjával foglalkozik. Fontos feladata egyrészt az egészségmegőrzés, melynek során tartásjavítást, helyes mozgásmintákat és életmódra vonatkozó tanácsadást nyújt, másrészt a már kialakult tünetek kezelése.”

Szerző: Štefkovič Patasi Ági / Fotók: Ugróczky István

Október lánya

Nagy Fanni

Szerinted mi az a szó vagy mondat, amit az embereknek kevesebbszer kellene kimondaniuk?

B*zmeg! 😀

Kérdez: Szilvási Tibi / Fotók: Fekete Nándor

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább