Margot nyomában – Keresés (filmkritika)

Egész életünk leélhető a számítógép előtt. Sőt, az egész életünk rajta van. Nem csoda, hogy egy apa itt próbálja megkeresni eltűnt lányát. A Keresés új megvilágításba helyezi a krimi műfaját.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Nagypál Levente

Legyünk Y, X, vagy Z generáció, ma a legtöbb ember naponta használja az internetet vagy a számítógépet. Megkönnyíti a munkát, szórakoztat, tarthatjuk kapcsolatot a szeretteinkkel. Tehát ez alapvetően jó dolog, csak nem szabad túlzásba vinni és elfelejteni, hogy van egy életünk (kell lennie egynek) a neten kívül is. A Keresés az informatika és a net világába helyezi át a krimi műfaját, egy számítógép monitorján keresztül követhetjük végig a film eseményeit. Kezdetben bejárhatjuk a Facebook vagy a Google berkeit, vagy megnézhetjük, ahogy Margot Facetime-ol az apjával, Daviddel. Az idill azonban véget ér, mikor egyik nap nem veszi fel a hívást, nem válaszol az üzenetekre. Az apa elszántan veszi kezébe az ügyet és minden eszközzel azon van, hogy megtalálja lányát.

A film alapkoncepciója nem új keletű, hasonló módon tárgyalja eseményeit az Ismerős törlése (Unfriended) című film, amely egy Skype-beszélgetésről szól. Ehhez képest a Keresés nem egy új lépcsőfok, csupán tágítja ezt a „teret” több program bemutatása által. Érdekes praktikákat láthatunk, mire lehet használni azokat az oldalakat, ahova minden nap feltévedünk. Koncepciója miatt erősen korlátok közé szorul az alkotás, de remekül halad a medrében, a saját szabályait végig betartva.

A története nem bonyolult, viszont sikerül jó pár érdekes fordulatot belecsempészni.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább