Hangokba oltott világteremtések: Ólafur Arnalds koncertélmény

Az izlandi származású világhírű zeneszerző, Ólafur Arnalds október14-én újra Budapesten koncertezett: a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül a Müpában mutatta be először magyar közönségnek az augusztusban megjelent re:member című albumát.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Korsós Brigitta Bodza

A hófehér hajú és sejtelmes, tengermély kék szemű férfi már különleges megjelenésével is skandináv életérzést hordoz, és teremt azonnal a színpadra lépve: zenei világa pedig valóban megidézi a mesebeli északi tájak hangulatát, ahol képzeletbeli bálnák hol a jeges vízben úszkálnak, hol pedig a sarki fényes égen.

A koncert egyik különlegessége Ólafur „szellemzongorája”, amelynek billentyűi látszólag maguktól mozognak, azt az érzetet keltve, hogy a hangszer „magán játszik” az üres színpadon. A praktikus és egyedi jelenség valójában egy szoftver alapú összeköttetés, amely lehetővé teszi, hogy egy másik zongora billentyűi a „szellemzongorán” előre összeállított dallamokat hozzanak mozgásba. A gondosan kivitelezett színpadi látványvilág és a performanszok dramaturgiája hangsúlyos szereppel bír a koncert egésze alatt: a hangzásvilághoz precízen simulva felerősíti a zeneszámok érzelemalapú befogadását. Különösen erős hatása van az utolsó dalt körbeölelő jelenetnek: az elmúlás, eltávolodás és elengedés folyamatát a háttérben megszólaló, majd egyre halkuló és távolodó hangszeres kíséret a terem elsötétítésének finom adagolásával a legigényesebb színházban is megállná a helyét.

Ólafur zenéjének különlegessége ezer megfoghatatlan darabra bontható, ám legnyilvánvalóbb jellemzője az intenzív érzelmek lüktető dobogása és tombolása. A leggyakrabban megfogott hangulata a fájdalmas moll-ízű szomorúság. A domináns zongorajátékot hegedűművészek, egy csellista és dobos kísérik: az akusztikus csemege elektro hangzással összemosva egy igazán kielégítő fülgazmus megteremtője. A lágy és puha hangok kézen fogva járnak az erőteljessel és lüktetővel: egész világokat teremtenek és váltanak meg, vagy akár rombolnak le.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább