Some for the homies and some for me! – Sorry to Bother You (filmkritika)

2018-ban eddig nem bővelkedtünk mesterművekben a filmek terén, de szerencsére független filmes csemegéink továbbra is vannak, mint például egy abszurd komédia, a Sorry to Bother You.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Szőnye Alexandra

Egy szerzői filmről van szó, amelyet Boots Riley rendezett és írt. Eddig rapperként tevékenykedett a The Coup zenekar frontembereként, tehát ilyen területen a debütálásának számít az alkotás, ettől is figyelemre méltó a Sorry to Bother You – bár nem akkora ,,első film”, mint a pár hónapja megjelent, szinte mesteri Hereditary, de mindenképp jó kezdetnek számít.

A filmet idén januárban mutatták be, a független filmek szerelmesei számára mindig igazi kincseket felvonultató Sundance Filmfesztiválon. A kritikusok elájultak tőle, a közönség pedig visszafogottan, ám nagyjából pozitívan fogadta. A Sorry to Bother You Cassius ,,Cash” Green, egy fekete telemarketinges története, aki a kezdeti nehézségek ellenére rálel az igazi siker receptjére: a ,,fehér hangját” kell használnia az ügyfelek hívása közben. A sikeres üzletkötései csak úgy özönlenek, így Cashnek hamar lehetősége nyílik a mezei, alulfizetett telemarketingesek közül feljebb kerülnie az úgynevezett ,,Power Caller”-ek közé. Utóbbiak egy felsőbb szinten dolgoznak, van külön liftjük, amelynek még az ajtaja is aranyból van – azonban a nagyobb fizetés, jobb munka és több szabadság komoly erkölcsi problémákkal is jár, amikkel Cashnek meg kell küzdenie. A film első felében egy egyszerű, filozofikus és elvont figurát ismerhetünk meg a személyében, azonban betekintést nyer a kapzsiság és a jómódúak világába, ezáltal pedig ő maga is egyre felszínesebbé válik.

Ezek alapján igazán komoly filmnek tűnhet a Sorry to Bother You, de erről szó sincs. Eredeti, már-már pofátlanul merész és remek humorral operál, a legfontosabb megállapításnak a filmmel kapcsolatban pedig azt tartom, hogy a kifejezetten abszurd történet ellenére szemantikailag összetett és az üzenetét tekintve iszonyú reális. A forgatókönyv remek, a dinamika működik, ezáltal a komikus elemek is betalálnak, amelyek közé egy erős társadalomkritika van beültetve az önfenntartásról, a társadalom sokszor birkanyájként való viselkedéséről és az emberek irányíthatóságáról.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább