Earl Sweatshirt – Some Rap Songs (albumkritika)

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy Anthony Fantano segítsége nélkül igazán nehéz kifejezetten értő módon albumot elemezni, ennek ellenére Earl Sweatshirt végül egy olyan nyers anyagot dobott elénk, amelynek a keménysége, letisztult egyenessége homlokon vág, így nagyon remélem, hogy közel azonos véleményen leszünk a végére.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Varga Vencel

Earl californiai rapper, a fiatalabb generáció antimainstream vonulatába tartozik, Tyler the Creatorralszokták gyakran összeboronálni a nevét, ami nem véletlen, hiszen rengeteget segített neki a befutáshoz. A Thebe Neruda Kgositsile néven született srácot az Odd Future nevű, korábban említett Tyler The Creator által vezetett hip hop kollektíva végül olyan nevekhez juttatta, mint Mac Miller, akivel három kollabja is volt, ezentúl Frank Ocean, vagy a hazánkban nagyot menő Vince Staples neve is ide sorolható. A lényegében új hangzás megteremtőjeként is kezelhető Sweatshirtnek pár év leforgása alatt millió copycatje lett világszerte, országunkban erős áthallások vannak a Tranzkaphka Paradigma című számában.

A Some rap songs névre hallgató lemez december elsején jelent meg, 15 számmal, viszont mindössze 24 perccel mutatta meg, hogy még mindig lehet újat alkotni a rap műfajban. A zenekarok/előadók egy album megjelenése előtt szépen beosztva videóklipekkel érkeznek, általában 2 hónappal előtte, 1 hónappal előtte, és pár nappal előtte durrantják el ezeket a lufikat,viszont itt összesen 3 hanganyagot kaptunk, videoklip nélkül. Ebbe nem feltétlen kell bele látni óriási metaforákat, szimplán csak üzenetként szolgál, hogy úgyis az hallgatja meg, akit érdekel.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu weboldalán.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább