Cenzúra és öncenzúra

A 2018-as év sem volt színházi botrányoktól mentes, elég, ha csak a Szakács Árpád vezette kúltúrkampfra vagy az előadóművészeti-tao támogatás eltörlésére gondolunk. De hogyan is áll most ez a süllyedni látszó hajó? Mit von magával a TAO megszüntetése? Milyen kompromisszumok árán maradhat fenn egy színház? Mitől tarthat ma a szakma? Mi az a rizikó, amit még felelősen vállalhat egy művészeti intézmény? És legfőképpen: mi garantálhatja a szabadságot, a függetlenséget?

Máté Gábor 2011 óta vezeti az ország egyik legelismertebb művészszínházát, amelynek immáron több mint 30 éve társulati tagja, így a hatalmi rendszer változásai nyomán jó eséllyel újra és újra meg kellett válaszolnia a fenti kérdéseket mind alkotóként, mind magánemberként.

Arról persze, hogy a színész-rendező hogyan is gondolkodik a színházi intézményrendszerről, a Magvetőnél frissen megjelent Színházi naplókból részben tájékozódhatunk – külön érdekesség, hogy a kötet már a bevezetőben előrevetíti az öncenzúrát: „felmerült a gyanú, hogy ezt bárki más is elolvassa.”

Vajon ez az öncenzúra mennyire szól pusztán a kötetnek, és mennyire szűrődik át a színházi életbe? Összemosódik-e az élet ezen két pólusa? Felfalja-e a színház a magánembert? Milyen összefüggésben áll a színházigazgatói szerepvállalással az, hogy a naplók csak 2005-ig vezetnek el? És egyáltalán: kiléphet-e egy színházigazgató civilként az utcára?

DUNSZT-EST


Vendég: Máté Gábor, színész, rendező, a budapesti Katona József Színház igazgatója

Moderátor: Dézsi Fruzsina, színikritikus

Közreműködik: Gálffy József (gitár)


2019. január 24. 18.00

Dunaszerdahely, Buena Coffee House, Bartók Béla korzó 5642/14A

A belépés ingyenes.


„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín” „A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával”
Dunaszerdahely város támogatásával

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább