Mi akar ez lenni?! – Az Üveg (filmkritika)

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Székács Linda

A 2016-ban megjelent Széttörve című pszichothriller óriási sikert aratott. De mi történik, ha két, egyenként élvezhető, de a legkevésbé sem összeillő filmet ötvözünk egy harmadikban? Semmi igazán kiemelkedő…

A mentális problémák és a pszichothrillerek iránt érdeklődőknek igazi kánaán az M. Night Shyamalan által írt és rendezett Széttörve, mert bár az alaptörténetben semmi olyan nincs, amiről ne született volna több ezer film, ezt James McAvoy bámulatos színészi játéka a porból az egekbe emeli. Az egyetlen lefelé húzó erő a történet végkimenetele, amely teljes mértékben abszurd még egy abszurd filmben is.

Egy disszociatív identitásban szenvedő férfi elrabol három tinédzserlányt, akik kétségbeesetten, minden trükköt bevetve próbálnak szabadulni, amelyben a férfi néhány személyisége hajlandó segíteni, néhány kegyetlenül megbünteti őket ezért. A férfi, Kevin Wendell Crumb elméjében huszonhárom különböző személyiség él, akik egymással küzdenek azért, hogy mikor ki legyen „a fényen”, azaz ki uralja Kevin testét. Van azonban egy huszonnegyedik személyiség is, „A szörnyeteg”, akinek létezésében és eljövetelében a férfi elméjében lakozó identitások fele szentül hisz, mások szkeptikusak, vagy hisznek, de egyáltalán nem támogatják. A szörnyeteg az, aki megborítja a filmet, és a Széttörve hibáit okozza. Nélküle csupán az elrabolt lányok miatt egymással vetélkedő személyiségek őrlődése, majd az az egyszerű befejezés, hogy kettejüket megöli, egyet viszont elenged, egy teljes befejezést hozott volna, melynek izgalmához hozzátesz az, hogy Kevint nem kapják el, viszont a szörnyeteg megjelenésével az addig érdekes, élvezhető filmet homlokráncolva nézzük és nem értjük, hogy erre ugyan mi szükség volt.

Sokan nem gondolnák, hogy ez a film tulajdonképpen egy második rész; a rendező eredetileg maga sem számolt a 2000-ben megjelent A sebezhetetlen című filmjének folytatásával, azt csupán rajongói nyomásra készítette el.

A sebezhetetlen két főszereplője, Bruce Willis és Samuel L. Jackson a szuperhőssé válás témát járja körbe, bár nem elég körültekintően, mert a közel kétórás film sokkal inkább szól két drámaian a saját útját kereső férfiről, mintsem a szuperhőssé válásról. Ennek oka, hogy túl sok és túl hosszú utalások vannak benne arra, hogy David Dunn házassága és élete válságban van, ahogy az is túl sokszor kerül előtérbe, hogy a Samuel L. Jackson által alakított képregény gyűjtő és meglehetősen mániákus Elijah üvegcsont betegségben szenved, ezért nem találja helyét a világban. Elijah tudatosan keresi az ellentétét, valakit, aki mindent kibír, és hogy megtalálja ezt a személyt, képes olyan terrorcselekményeket elkövetni, mint egy épület felgyújtása és egy vonat kisiklatása, ezzel százak halálát okozva. Végül megtalálja Davidet, aki egyedüli túlélője a vonatbalesetnek, és David fiával együtt próbálják bebizonyítani neki, hogy nem átlagos ember. Amikor viszont „A hős” rájön arra, hogy Elijah felelős a terrorcselekményekért, pszichiátriára juttatja.

Látszólag aligha van közös vonás a két film között, és pont ez a fő ok, amiért a számos apró mellett a most megjelent Üveg annyira rossz. Hiába sorakoztat fel olyan színészeket, mint Bruce Willis, Samuel L. Jackson, az American Horror Storyból ismert és kedvelt Sarah Paulson, és James McAvoy, aki bámulatosan alakul egyik személyiségből a másikba, ez a film az előző kettőhöz képest is harmatgyenge, a két óra kilenc perces hosszúsága miatt pedig vontatott.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább