Mikor a nagyapád droggal kereskedik – A csempész

Filmkritika

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Ilyés Alex

Clint Eastwood új filmje, A csempész (The Mule) lehetne akár egy klasszikus vicc is, ami a címben olvasott sorral kezdődik, hogy aztán valamilyen csattanóval újraszabja a világról alkotott ismereteinket. Csak úgy, mint a régi korok viccei (amikor még nem holmi összevágott képeken nevettek az emberek), A csempész is kicsit kopott, kicsit lassú és kicsit sok az előítélet benne a fiatalsággal szemben, ugyanakkor meglepő könnyedséggel tud szólni bármilyen korosztályhoz.

A történet kezdetén megismerkedünk Earl Stone-nal (Clint Eastwood), egy koreai veteránnal, akinek mindene a kertészkedés és a virágárusító karrierje. Volt feleségével (Dianne West) és lányával (Alison Eastwood) pontosan a munka iránti megszállottsága miatt hidegültek el, és Earl a család nem kívánatos tagjaként tengeti hétköznapjait. Egy óvatlan pillanatában Julio (Ignacio Serricchio), a kartell embere beszervezi egy kétes üzletbe. Earl, a tétova és teljesen gyanútlan öregember tökéletes választásnak bizonyul és hamarosan a kartell főnökének (Andy García) kedvenc csempészévé válik. A történet párhuzamos szálán azonban két DEA (Drogelhárítási Különítmény) ügynök, Colin (Bradley Cooper) és Trevino (Michael Peña), igyekeznek kézre keríteni az újdonsült tehetséges sofőrt, aki minden addigi illegális szállítási rekordot sorban dönt meg.

Ha már elsőként is egy vicchez hasonlítottam a filmet, érdemes megemlíteni, hogy a film egy létező anekdotára épül. Egy 2011-es újságcikk ihlette, amely a 87 éves Leo Sharpról számol be, a világ legidősebb csempészéről. Eastwood természetesen nyakon öntötte a történetet sajátosan lassú és sejtelmes stílusával, mint amilyennel a Titokzatos folyóban is dolgozott. Ezen felül karakterét saját életével és korábbi karaktereire való reflektálással töltötte fel. Earl lányát például valóban a színész lánya játssza, ami különös és élethű dinamikát teremt közöttük, illetve a szerepe nagyban hajaz a 2008-as Gran Torinóból megismert Walt Kowalskira, aki szintén egy elsőre ártalmatlannak látszó, veterán öregember volt.

A cikk folytatása elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább