“Magyar föld lesz Jeruzsálem” – A szélsőséges nacionalizmust kifigurázó rapper, Dé:Nash

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Lóránt András

Üstökösként csapódott Dé:Nash Turul című száma a hazai zenei világba, vagy úgy is mondhatnám, leereszkedett az égből és belemarta éles karmait a felpuhult, belterjes, a megszokottól eltérni képtelenekbe. Vegyék végre észre, van élet azokon túl, akiket a rádió előszeretettel futtat, hisz kellően egyszerűek, rádióbarátok, de ezzel már-már unalmassá és bosszantóvá vált a jelenlétük.

Zenés videó geneziselméletéről, így hivatkozik rá, amelyben először a saját születését meséli el, majd azt, mire volt képes egykor a magyarság, és most mit kellene a nemzetnek cselekednie, hogy ismét régi fényében tündököljön, „Nagy lesz és dicső e szép ország, mint régen”. A szám néhány sorában tekinthető a 21. századi Nemzeti dalnak, miközben persze egy erős kifigurázása a nagymagyarkodásnak, a nacionalista szélsőségeknek (emiatt kellő irónia szükséges a fogyasztásához). Azt az üzenetet hordozza, hogy magyarnak születtünk, itt kell élnünk, az országért kötelesek vagyunk mindent megtenni, akár vérünket is áldozni a honért, „Ezért a hazáért éljetek, haljatok!”.

Hallgassátok tehát a számot, az útmutatást, büszke magyarok, alatta pedig érdemes elolvasni a kommenteket, csak néhány gyöngyszem a több, mint ezerből: „Baszki ettől elkezdtem hátrafelé nyilazni”, “Olyan hangosan hallgattam hogy google maps-en újra magyar neve lett a szlovák városoknak.”, “Te$tvérem akkorát csergetett ez a rege, hogy a puli kutyám már csak rovásírásban ugat.” (szerk.: a szöveg rovásírással a klipben).

A cikk további része elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább