Trónok harca: Évadváró szeánsz

A cikk egy részlete az f21-hu-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Szerző: Mohos Máté

Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus” – ez a John Lennon-idézet jutott eszembe először, miután rájöttem, hogy valószínűleg kevesebb érdeklődéssel libbentem át az adventi időszakon, mint amilyen fészkelődve várom a Trónok harca utolsó évadának áprilisi premierjét. A naptár kockáiban már piros filces dühvel vésődnek bele a vaskos ikszek, álmaimból hajnalban felriadva üvöltöm a “BEND THE KNEE”-t, az óráimon jegyzetelés helyett Jon és Daenerys gyermekének nevét workshopolom, az elmúlt hónapokban csak az előző évadok szexjeleneteit visszanézve tudtam eljutni az orgazmusig, és minden nap pontban éjfélkor feltárcsázom a segélyhívót, hogy szóról szóra előadhassam Tyrion védőbeszédét. A barátaim félnek tőlem, mióta csak egy másfél méteres karddal vagyok hajlandó elhagyni a lakásomat, és tudják, hogy futniuk kell, amikor elkezdek “Shame, shame!”-et kiáltozni.

Persze mióta rászoktam, hogy fürdés és fogmosás helyett Havas Jon feltámadásának misztériumán elmélkedve morzsoljam a rózsafüzéreket, egyre több kérdés, teória, remény kezdett el mocorogni az agyamban az utolsó évadra vonatkozóan. Az alábbiakban a legzsírosabb, legizgalmasabb, legvalószínűbbek következnek, nyilvánvalóan irtózatosan spoileresen.

 

KI ÉLI TÚL?


Kezdjük az alapokkal. Ezen a ponton már több mint világos, hogy Cersei, Jon és Daenerys a három fő játékos a sorozat történetében. Az előző évad folyamán szépen lassan az ő vállukra csúszott minden, épp ezért, ha utol is éri őket a vég, erősen kétlem, hogy az a legutolsó rész előtt történne meg. Ekkor Cersei végzete szerintem borítékolható, ahogy Daenerys győzelme is. Utóbbi története az első évad óta a Vastrón felé vezetett, így bármilyen más vég sután, erőtlenül hatna. Cersei pedig szépen kinőtte magát a sorozat főgonoszává, így sejthető, hogy már robog is felé egy vaskos adag költői igazságszolgáltatás.

A többiek, utolsó évad lévén, feláldozhatóak: én nagyon könnyen fogadnék arra, hogy Jaime az elsők közt lesz, aki fűbe harap. A halála komoly érzelmi fűtőanyagot jelentene Cerseinek, és egy egész évadra való motivációt is képes lenne adni neki. Valamint szegény Jaime minden egyes jelenetével veszít funkciójából: ezen a ponton semmi lezáratlan, sürgős elem sincs a történetében, ami nem tenné az írók számára teljesen feláldozhatóvá. Holott az egyik kedvenc karakterem, be kell vallanom, a halála izgalmasabbá tenné a történetet ezen a ponton, mint az, ha életben maradna. Remélem jó korán elpatkol a nyolcadik évadban.

Hasonló a helyzet Theon Greyjoy-jal, akinek már tényleg annyi van hátra, hogy kiszabadítsa Yarát, mielőtt elveszti szerepét a sztoriban. Sokkal szebb lenne, ha a testvére emlékét megtisztelni akaró mellékszereplő vinné az utolsó csatába az Euron kezéből kicsavart vasembereket, mintha Theon, akit viszonylag jobban fókuszban tartott a sorozat, terelné el a figyelmet, miközben semmit nem csinál. Szóval számítsatok egy olyan jelenetre, amiben a srác a nővére megmentése után annak karjai közt leheli ki a lelkét, megkoronázva egy tíz éve tartó megszakítatlan balszerencse-sorozatot.

A széles szereplőgárdán nem is mennék egyenként végig, úgyhogy álljon itt néhány gyors találgatás: Arya – meghal, Sansa – túléli, Sandor – meghal, Tyrion – meghal (erről alább bővebben), Gendry – kit érdekel, Tormund – meghal, Qyburn – elképesztően meghal, Varys – túléli, Bran – fává változik, Brienne – meghal.

A cikk további része elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább