Sírj csak, Noncsi!

Az cikk egy részletét a Mert nőnek lenni jó közösséggel való együttműködésünk révén közöljük.

Szerző: Bartalos Tóth Iveta

Szerdára szabit vettem ki.  Húzós hónapok vannak mögöttem, de az előttem álló időszakra tekintve legalább ennyire feszes lesz a tempó. Kell a leállás, kell egy kis törés a feladatokkal teli napok közt, kell két mély lélegzet, egy kicsi a másból.

Én a szabiban a szabadnap előtti koraestét szeretem a legjobban. Ma is volt rohanás, úton voltam kora reggeltől, vártam a lelassulást, a játékot az udvaron  a kéthónapos labradorral és a gyerekkel. A nagy kézilabdaedzésen van, lesz egy kis idő csak úgy lenni.

Volt. Konkrétan a felsőm cseréjéig jutottam, amikor éktelen ordítást hallottam az udvarról. A kisebbik volt az. A hangjából ítélve rögtön tudtam, nagy a baj. Nem egy sírós gyerek.

Eszeveszetten futottam ki a házból, cipő nélkül, át az udvaron, amikor is megláttam a teljesen véres arcú, fájdalmasan nyerítő gyereket.  A két tenyerébe folyt a vére. Folyt. A perc töredéke, amikor nyerítenél, de nem lehet, elfutnál, de nem szabad, eltakarnád a szemed, pedig oda kell nézned… borzasztó.

Noncsi  egy nyílt érzelmű gyerek, ami a jó dolgokat illeti. Ő az a gyerek, aki mindenért hálát mond és mindent megköszön. Naponta százszor kimondja, szeretlek. De a másik oldalon ő az, aki minden rosszat magába fojt. Eltemeti, nem engedi ki. Mint örökbefogadott gyereknek, megvannak a maga traumái. Vannak, amelyekről néha beszél is.

De ez a kis emberke valahol a semmi kezdetén, amikor még senkihez sem tartozott és várta a sorsát, várt egy családot, kialakította magában azt a stratégiát, hogy a rosszat nem mutatjuk ki. Ha bántanak, ha fáj, ha rossz, bent marad. Egyszer azt mondta nekem, ha rossz dolog történik azt mondja magában, nem szabad sírni, Noncsi. Engem sokkolt ez a mondat egy hat éves gyerek szájából.

A teljes cikk elolvasható a Mert nőnek lenni jó weboldalán.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább