Anime, avagy egy újabb szubkultúra?

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Simon Dorina

Manapság egyre több animét néznek az emberek, következményeként pedig számos lehetőségük kínálkozik arra, hogy ennek hangot is adjanak, megmutassák a műfaj iránti rajongásukat. De mi is ez a műfaj és miért hódít ekkora teret Magyarországon (is)?

Először is, hogy beszélhessünk magáról a kultúráról, tisztában kell lennünk az anime fogalmával. Az anime Japánban a rajzfilm általános elnevezése, valamint az összes japán stílusú, rajzolt filmek összefoglaló neve. Az animéket általában mangából, azaz képregényekből készítik. Összefoglalva tehát, az anime a képregények megrajzolt változata. Maga a műfaj viszonylag későn, csupán a második világháború után ütötte fel a fejét a Felkelő Nap országában. A társadalom zaklatott volt az atomtámadások miatt. Az első japán animékben, mint például az Akirában, szinte kézzel fogható a feszültség, a sötét jövőkép, az elkeseredettség. Miután az ország felocsúdott a háborús sokkból, egyre több és nagyobb hatású animéket alkottak.

MIÉRT ENNYIRE NÉPSZERŰ MAGYARORSZÁGON EZ A MŰFAJ?


A japán kultúra már önmagában különleges, nem csoda, hogy egyre több országban hódít teret, hiszen az animék mögött mindig valami háttértörténet, egy mögöttes tartalom áll, nevezhetjük ezeket tanulságnak is.Úgyis tekinthetünk rájuk, mint az európai irodalomban a tanmesékre.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább