A ByeAlex jelenség – Idegesítő, trash vagy zseniális?

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Lóránt András

Márta Alex, alias ByeAlex, mostanában inkább Senkise, erőteljesen figyel arra, hogy őt ne lehessen beskatulyázni, miközben néha kifejezetten minőségi dalokat játszik ByeAlex és a Slepp zenekarával, olykor a trash legmélyebb bugyraiba is boldogan megmerítkezik. Ezzel a kettősséggel, sőt, ha a televíziós szereplését is figyelembe vesszük, akkor hármas megnyilvánulásával a  magyar könnyűzene egyik legmegosztóbb figurájává nőtte ki magát. Ki is ő valójában, mit akar elérni? Idegesítő, trash az, amit csinál vagy szerethető, netán zseniális?

ByeAlex 2012-ben kezdett szólókarrierbe, előtte már több kislemeze megjelent, de a népszerűséget a Dalban a Kedvesem című, egyszerű szerzeménnyel elért győzelme és azzal együtt járó 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon való indulása (ahol tizedik lett, ezzel összességében Magyarország negyedik legjobb eredményét érve el) hozta meg neki. A vastag szemüvegkeretes, hosszabb hajú, borostás Alexre könnyen ráhúzták, hogy ő  valami elvont hipszter, aki egyszámos előadó. Gyorsan rácáfolt a kétkedőkre, még ugyanebben az évben előrukkolt első albumával (Szörpoholista), amin többek között olyan jól megírt, jól hangszerelt számok szerepelnek, mint Az én rózsámNekemte, vagy éppen a Csókolom. Akkori zenei irányzatáról úgy nyilatkozott, hogy kísérletező pop egy kis művészi éllel. A dalszövegeiről pedig azt mondta: “Nagyon szeretem a verseket és igyekszem jó szövegeket írni, meg szenvedélyeimet visszaadni a zenében”.

Talán kevesen tudják, hogy 2014-ben könyve is megjelent Özséb Egy öngyilkos Miskolcon címmel. Az írás sem áll távol tőle, már 2008-ban regisztrált a poet.hu-ra, ahol kezdeti költői szárnypróbálgatásait osztotta meg.

Aztán sokáig csak a zenélésre, a koncertezésre koncentrált, nem jelentetett meg új albumot, közben társakat gyűjtött maga köré, ennek hozományaként 2015-ben megalakult a ByeAlex és a Slepp. A zenei irány maradt, viszont  immáron zenekarral kiegészülve járta az országot. 2016-ban ült be először az X-Faktor zsűrijébe és itt valami megváltozott…

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább