Magyarok Hollywoodban

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Simon Dorina

„American Dream” – azaz amerikai álom. 1931-ben James Truslow Adams használta először ezt a kifejezést. Az amerikaiaknak ez egyfajta nemzeti, erkölcsi világkép, amelynek belső jelentése az, hogy lényegtelen honnan kerültél Amerikába, milyen társadalmi réteg tagja vagy, Amerikában új életet kezdhetsz és minden álmod valóra válhat. Talán ezzel a motivációval emigráltak Magyarországról is olyan emberek, akik később világhírnevet szereztek és óriási sikereket értek el.

Az egyik leghíresebb magyar színész, akit mindenki csak Drakula grófként ismer, Lugoson született 1882-ben. Lugosi Béla már Magyarországon is kamatoztatta színészi tehetségét különböző társulatokban, ám a Tanácsköztársaságban aktív szerepet vállalt, a bukás után el kellett hagynia az országot. Először Berlinben és Bécsben élt, később az Egyesült Államokba emigrált és meg sem állt New Yorkig. 1931-ben már amerikai állampolgárként megalapította a Magyar Nemzetiségi Színházat, ahol hasonló sorsú magyarokkal működött együtt. A nagy áttörést mégis Dracula szerepe hozta meg neki.

Gábor Zsazsa. Ha ezt a nevet halljuk, általában egy Amerikában élő nőre asszociálunk, aki botrányos életéről és kilenc férjéről volt híres. Gábor Zsazsa viszont több volt egy állandóan házasodó és váló asszonynál, hiszen Golden Globe-díjas színésznő, magyar szépségkirálynő és modell volt, aki csillagot kapott a fentebb említett sétányon.

1886-ban született Kaminer Mano néven Budapesten az a Kertész Mihály, aki a Casablanca rendezéséért Oscar-díjat kapott.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább