Csernobil-ankét: Miként látja a katasztrófát Antal Ágota és Fibi Sándor?

Fotó: Milan Vrábeľ (borítókép), Ugróczky István (Fibi Sándor), ill. Antal Ágota archívuma

A csernobili atomerőmű katasztrófájáról bizonyára mindenkinek van véleménye. Aki már megélt egy bizonyos kort, saját bőrén tapasztalhatta a letűnt rendszer sajátosságaként értelmezhető információ-visszatartást és ferdítést, aki pedig akkoriban vagy utána született, annak szülei, családtagjai mesélhettek róla. A Klikk Out megkérdezett néhány személyiséget arról, hogyan tekintettek erre a rettenetes cselekményre, néhányuk pedig véleményt tudott formálni az HBO-nak a témában készített játékfilmsorozatáról is. Kezdjük a sort Antal Ágota dunaszerdahelyi képviselővel, vállalkozóval és kultúrszervezővel, valamint Fibi Sándor pedagógussal.

1. MIKÉNT TEKINTETT A TRAGÉDIÁRA ANNAK IDEJÉN, ILLETVE MA?

2. MILYEN BENYOMÁSA VAN AZ HBO CSERNOBIL-SOROZATÁRÓL, HA FIGYELEMMEL KÍSÉRI?


ANTAL ÁGOTA

(magánvállalkozó)


1. „Nagyon éles emlékem van a tragédiáról, vagyis arról, ami hozzánk ki tudott szivárogni: anyám már nagy beteg volt, de éppen jó stádiumában, reménykedtünk, hátha jóra fordul minden.

Egy kertünk volt Sikabonyban, és apám palántázott valamiket, anyám mondta neki, hogy nem kéne, mert fertőzött minden, a levegőben ott a szürke por, de apám hajthatatlan volt és hárított, nem kell mindennek bedőlni, de éreztem, hogy nagy baj van.

Csernobilnak tulajdonítottam, hogy anyám állapota onnét kezdve rohamosan romlott és nemsokára el is ment. Szóval nekem ha Csernobil, akkor bűn, és álságos, alattomos halál. Minden értelemben.”

2. „A sorozatot nem nézem, de készülök rá.”


FIBI SÁNDOR

(pedagógus)


1. Az egészben számomra a mérhetetlenül nagy ijedtség mellett talán az volt a legkellemetlenebb, hogy az első – a szörnyű valósághoz képest – szinte semmitmondó híreket fokozatosan, de nagyon lassan követték a katasztrófa mértékét egyre növelő információk, és mivel nem lehetett tudni, mi is történt valójában Csernobilben, történtek-e emberáldozatok, mekkora is a valóságos – bennünket is fenyegető – veszély fokozatosan sikerült kioltani belőlem még az esélyéjét is annak, hogy azután bármit is elhihessek a sajtónak…

2. A HBO Csernobil-sorozatát sajnos nem figyelem…


ELŐZMÉNY

Chernobyl – Ghost Land: Milan Vrábeľ felvételei


Milan Vrábeľ 2017-ben járt a környéken, akkoriban videó- és fényképfelvételeket is készített. Előbbiekből Szabó Péter Pál utómunkájának köszönhetően is született meg az alábbi összeállítás, a fotókból később szemezgetünk:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább