Igazi kézműves karácsonyi vásár Bősön

Idén tizedik alkalommal szervezik meg a bősi kézműves karácsonyi vásárt, ahol sok kreatív, újrahasznosítással készült és környezetbarát termék közül választhatnak az érdeklődők. A szervezők számára fontos, hogy az árusok valóban minőséget és környezettudatos szemléletet képviseljenek, illetve hogy a rendezvénynek ne csak vásár, de közösségi jellege is legyen.

A vásár története tíz évvel ezelőtt indult, amikor a még működő Art galériában szerveztek egy kisebb karácsonyi vásárt, ahol leginkább a helyi és környékbeli művészek kínálták festményeiket, grafikáikat, fotóikat. Az eseményre többen eljöttek, mint amire a szervezők számítottak, ezért felmerült, hogy igény lenne egy nagyszabásúbb eseményre, egy karácsony előtti együttlétre, hogy a helyi alkotók támogatásán kívül közösségi programoknak is jusson hely és idő. A csapathoz több segítő és önkéntes is csatlakozott, a program fokozatosan, a látogatók igényei és a szervezők elvei alapján alakult évről évre. Mostanra kialakultak a vásár legfontosabb alapelvei: fontos, hogy az árusok csak természetes, esetleg újrahasznosított anyagokból készítsék termékeiket; kész kereskedelmi árut, dekorációs elemeket ne használjanak, kizárólag boltban kapható nyersanyagot. A megkötések lényege, hogy minőségibb és környezetbarátabb legyen a felhozatal, ugyanakkor a vásárban még mindig hangsúlyos a képzőművészeti vonal: festmények, grafikák továbbra is elérhetők.

A kínálat kapcsán az egyik főszervező, Szamaránszky Bartal Emőke elmondta: „Előszeretettel hívjuk azokat az árusokat, akik iparművészeti tevékenységet vagy régi mesterségeket művelnek, például sikerült megtalálni és elhívni egy somorjai bronzöntőt (Bodó Sándor), vagy nyers vesszővel dolgozó kosárfonót (Varga Kálmán) Csallóközkürtről, illetve egy rámán varrással foglalkozó hölgyet (Filep Erzsébet) Szamosújvárról. Ebből bontakozott ki egy magyar népi hagyományt követő/tisztelő vonal, mely jól megfér a modernebb műfajok mellett. Hogy minél színesebb legyen a paletta, arra törekszünk, hogy az egyes tevékenységekből lehetőleg csak egy árus szerepeljen, elkerülve ezzel a rivalizálást”.

A vásárnak azonban nem csak az ajándékvásárlás, de a közösségépítés is célja, ezért minden évben vannak foglalkozások gyerekeknek, élőzenés táncház, helyiek által készített, házi sütemények, zsíros kenyér, forralt bor. A program idén először bővül a régi karácsonyi családi fényképezkedés hagyományát idéző fotózással ünnepi enteriőrben, betlehemkészítő versennyel.

Mikor?
November 30: 9:00-19:00
December 1: 9:00-17:00

Hol?
A bősi művelődési központban

• A családi fotózás Bátky Tamás fotóssal mindkét nap elérhető lesz, bejelentkezni szükséges a következő telefonszámon: 0948 506 566

• Táncház az Aranykert néptánccsoporttal: december 1-jén 15:30-tól

• A Zöld Csillag színtársulat énekes műsora: december 1-jén 16:30-tól

Facebook esemény

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább