A karácsonyi halászlé

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/12. számában.

Egy magyar ember karácsony ünnepi asztaláról nem hiányozhat a halászlé! A halászlé épp annyira elengedhetetlen kelléke egyben étele a karácsonyi ünnepeknek, akárcsak a mákos bejgli. A halászlevet rengetegféleképpen készítik, így ismert a szegedi, bajai, korhely, sáfrányos, batyus, dunai és még jövő karácsonyig is sorolhatnám, akkor sem érnék a végére… 🙂 Egy kiváló halászlé mindenképpen többfajta élményben részesíti az embert. Kiskoromból az öt ujjamról szóló mese jut eszembe: az egyik megfogta, a második megpucolta, a harmadik bográcsba rakta, a negyedik paprikázta és borsozta, az ötödik meg mindenkivel együtt mind megette… Mivel nálunk hagyomány, hogy a férfiak főzik a halászlevet, így most főképp „férfi szemmel” nézzük a világot…  

Az igazi halászlé már a csónakban, vagy egy gyönyörű tó vagy folyó partja mentén elkezdődik, mikor is a szorgalmas horgász kifogja a halászléhez szükséges halat. Oké! Nem mindenki horgász, halász, madarász, így azt sem vetjük meg, aki megvásárolja a halat. Ha már vásárolsz, mindenképpen a friss hal felé mozogjon a gondolatod! Ha megfogtad, vagy megvetted, akkor a halat valószínűleg meg is kell tisztítanod a pikkelyektől, uszonyoktól és a belsőségeitől. A lustábbak már tisztítva veszik, hiszen a halas üzletben a tisztítást is megoldják helyetted, ha úgy kéred. Sőt! Akár patkókat is kaphatsz, vagy filézett verziót!

Szóval a halászlé első élménye a horgászás, főleg ha a csemetéddel oldod ezt a tevékenységet, hiszen úgy is egész évben futsz a munkád után. Meg az sem nagy gáz, ha megtanítod a kis lurkót halat pucolni. Adj neki bátran kést, hadd tanulja meg a késforgatás művészetét is. Bevágja a kezét? Majd begyógyul! Ha mindentől megóvod, megalvad akár a tejföl! Nos, kérem szépen, ha megvan a hal, és már talán egyet sem kel aludnunk karácsonyig, akkor nekifoghatunk a halászléfőzésünknek. Ettől a pillanattól a halászlé mindenképpen rengeteg élményt és örömet tud nyújtani, ha azt te is úgy akarod…

Ha gondolod, felpakolod a konyhádban a csilli-villi tűzhelyre a fazekat, bekapcsolod a „sztereót”, és a Last Christmast hallgatva, borocska mellett, kedveseddel vagy nélküle nekifoghatsz a remekműnek. Közben az asszony teheti a dolgát a háztartásban, míg a  gyerekek nyomják az Ipadet vagy az okostelefont, és csak arra figyelnek fel, ha elkészült az étel. Ám nagyon valószínű, hogy a gyerkőcök meg sem kóstolják, vagy kérnek valami egyebet, mert a halászlé nem annyira trendi.

Ám lehet ezt másképp is csinálni! Szóltok a szomszédoknak is, hozzanak ők is egy bográcsot, amelyben akár forralt bort vagy alkoholmentes puncsot főztök, de akár teát! Gyerekeknek citrommal, felnőtteknek Zaccapával… 🙂

Nincs bográcsozás tűz nélkül! A tüzet mindenképpen a gyerkőcökkel együtt kovácsoljátok, és közben tanítsátok meg őket a tűzrakás fortélyaira, és a tűz egyenletes életben tartására. Közben persze fát is apríthatnak, ha az apuka nem felaprítva vette a benzinkúton! Ugyanúgy a fejszét se féltsd a lurkódtól, hadd tudja meg, mi az a favágás. Mindig jobb, ha a fejszenyelétől lesz vízhólyagos a keze, minthogy az Ipadtől elmenjen a maradék esze… 🙂 Ha nincs mit vágni, keríts neki egy doboz szeget, hadd verjék el őket kedvükre egy szál régi gerendába. Biztos lehetsz benne, hogy egy darabig el lesznek foglalva rendesen, majd este elalszanak csendesen.

Már annyi élményt nyújtott a halászlevünk, és még mindig csak rotyog a bográcsban, vagy gőzölög a konyhákban. Amennyiben elkészült, adjunk neki kellő tiszteletet, és terítsük meg asztalunkat kellőképpen az ünnephez, majd közösen üljünk elé, és faljuk fel a bográcsunk, vagy a fazekunk tartalmát, miközben jókat dumálgatunk. Szerinted hamarabb megkóstolja a kis lurkód a halászlevet, ha vele horgásztál, vele pucoltad meg a halat, együtt tüzeskedtetek, majd együtt bográcsoztatok? Biztos lehetsz benne!

Ha úgy gondolod, akkor bográcsozzunk közösen egy jó nagyot, gyertek ki mindannyian december 21-én szombaton a VMK előtti térre, ahol akár versenybe is szállhatsz a halászléfőző tudományoddal a harmadik alkalommal megrendezett karácsonyi halászléfőző versenyen. A csapatod nevezd be hallókészüléken, a 0903 323 882-es számon!  

Ha nincs kedved halászlét főzni, abban az esetben a Betyártanyában ezt megoldjuk helyetted, és megvásárolhatod a dunai halászlevünket, ám ez esetben csak egy élvezeted marad a sok közül! Kizárólag az ízeket élvezheted, amelyeket Patkó Bandi, a bősi Hullámcsárda kotlabűvésze varázsol majd néktek.

Sok szeretetet a szívetekbe! Áldott, meghitt, békés karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább