Életeket menthet, ha előre gondolkodunk

PR-cikk

A PR-cikk megjelent a Klikk Out 2020/02. számában.

Bizonyára senki nem szeretne bekerülni a hírekbe, különösen nem egy tragédia felelőseként, vagy olyasvalakiként, aki tehetett volna azért, hogy azt megelőzzék. Utólag könnyű okosnak lenni, némi ráfordítással viszont valóban nagy mértékben csökkenthető az esélye annak, hogy vendéglátó egységeink, szórakozóhelyeink vagy egyéb kereskedelmi célú belső tereink biztonságát megszilárdítsuk.

„Éppen azzal a céllal látogattunk el január elején a frankfurti Heimtextil világkiállításra, hogy rálássunk egy területre, ami hamarosan, az elkövetkezendő években nálunk is mérvadó lesz. Ez pedig az éghetetlen anyagoké, a tapétáktól, függönyöktől kezdve a szőnyegeken keresztül a bútorokig”

– árulta el Tóth Péter, az Inportante kereskedelmi igazgatója, hozzátéve, hogy ennek kapcsán már képzéseken is részt vettek.

Gyakran hallhatunk hotelekben, szállodákban, panziókban, éttermekben, bárokban, szórakozóhelyeken, kaszinóban keletkezett tűzről, és az ilyen katasztrófáknak sajnos gyakorta vannak halálos áldozatai, sérültjei. A tömegpánik ellen nehéz megoldást találni, a tűz keletkezése és terjedése terén azonban egyre szigorúbb előírásokkal kell szembenéznie a fent említett egységek építőinek, üzemeltetőinek. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak az előírások miatt ildomos biztonságossá tenni a tereinket, hanem mert felelősnek érezzük magunkat látogatóinkkal, vendégeinkkel, ügyfeleinkkel szemben. Utólag, mikor megtörtént a baj, már hiába gondolkodunk ezen.

Ami ezen a területen Csehországban vagy attól is nyugatabbra már előírásnak számít, de nálunk még sokan nem is hallottak róla, az éghetetlen anyagoké, felületeké. Persze néhány éven belül a hazai törvénykezés részét is képezi majd, ebből kifolyólag érdemes felkészülni rá.

De mégis hogyan lesz éghetetlen a textil, a szőnyeg, vagy a bútor?

Peter Tóth szerint ennek két módja van, az első viszont inkább alibista. „Textilek esetében gyakorta alkalmazzák az éghetetlenség bizonyos szintjének elérésére, hogy éghetetlen anyagba mártják. Ennek viszont van egy hátulütője, mégpedig hogy mosás után ez az éghetetlenség meg is szűnik. A professzionálisabb megközelítés viszont arról szól, hogy már az anyag olyan cérnából készül, ami éghetetlen. Így jutottunk el egy osztrák gyártóig, a Deliusig, melynek textiltermékeit Csehországban és Szlovákiában már képviseljük. Különösen fontos ez olyan tereknél, ahol fokozott a tűz keletkezésének veszélye, mint például a vezetékekkel behálózott kaszinókban, játéktermekben vagy diszkókban” – fejtette ki.

A bútorok esetében ugyanez az éghetetlenségi funkció a bevonatuk által érhető el, ugyanis ez a fél vagy egy milliméteres felület meggátolja, hogy az a bizonyos anyag azonnal meggyulladjon.

„Hozzá kell tenni, hogy egy idő után minden elég, kellő hőfokon a fém is megolvad. Az éghetetlenségi funkcióról szóló tanúsítvánnyal rendelkező textil, bőr, bútor, szegélyléc és még sorolhatnánk, mi minden viszont nem gyullad ki azonnal, hanem adott esetben 60 másodpercig visszatartja a tüzet.

Ez az az idő, amíg ez a felület a tűzben megsemmisül, és ez az az idő, ami életeket menthet. Törekedtünk arra, hogy képesek legyünk ennek biztosítására, és mostanra elmondhatjuk, hogy a korábban már említett egységek belső tereit illetően erre már képesek is vagyunk” – szögezte le Peter Tóth.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább