Havi kreatív: Botka Ildi – DOT ‘N’ POT

Az interjú megjelent a Klikk Out 2020/02. számában

Ildi munkái ámulatba ejtőek. A természet szerelmesei inkább meg se nézzék a műveit, mert még a végén nemcsak a csodás festett ruhadarabokat, hanem Ildit is magukkal szeretnék vinni. Szóval csak csendben, halkan osztjuk meg.

Először is, áruld el, kérlek, hol alkotsz! Olyan varázslatosan szép az a hely a fotóidon, hogy nem tudom nem megkérdezni.

Köszönöm! Van egy családi házam Negyeden, benti és kinti műteremmel, növényekkel teli folyosóval. A benti műteremben folyik a tervezés, szabás, fotózás, intézkedés…, a kintiben a növényi festés, a folyosón pedig a varrógépeim kaptak helyet, ott varrok.

Mindig is a növények és a színek szerelmese voltál?

Az alapiskola 9 éve alatt délutáni rajziskolába is jártam, utána Trencsénbe mentem egy művészeti szakközépiskolába, ahol divattervező szakon tanultam. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végeztem az egyetemi és doktori tanulmányaimat festő szakon, most pedig rajztanárként dolgozom a Gútai- és Vágsellyei Művészeti Alapiskolában. Így a válasz igen, a színek mindig is fontos szerepet játszottak az életemben. Nem mondható el ugyanez a növényekről, sokáig nem nagyon érdekeltek. Például nem igazán szerettem nagyszüleim kertjébe járni (mert az akkor számomra gyomlálást jelentett), vagy nagytakarításkor törölgetni  a port a szobanövények leveleiről.

Másodéves egyetemista lehettem, mikor megvettem az első szobanövényemet a kollégiumi szobába, egy ZZ pálmát. Vele kezdődött minden.

Mára több, mint 200 szobanövényem van, saját kertem, külön fagyasztóm falevelekre és virágokra a munkámhoz, és már tudom, hogy gyomlálni nem feltétlenül szükséges, sőt.

Mikor kezdted el ruhákon is megvalósítani az elképzeléseidet?

2017 júniusában kezdtem el intenzívebben foglalkozni a növényi festéssel, miután felmondtam az addigi munkahelyemen. Reggelente boldogan keltem, és még pizsamában szaladtam a műterembe dolgozni… Hamar rájöttem, hogy többet jelent ez nekem, mint egy hobbi.

2018 februárjától DOT ‘N’ POT márkanév alatt vállalkozásszerűen végzem az ökologikus textilfestést és tervezést.

Kiknek mutattad meg először, amiket készítettél?

Az első próbálkozásaimat rögtön egy nagy kiállításon mutattam be. A doktori képzés utolsó évében részt vettem egy Land Art művésztelepen Erdélyben, a vidék színeit gyűjtöttem nyers vászonra. Az ekkor készült alkotásokból nyílt egy nagy csoportos kiállítás 2014 nyarán a pécsi m21 Galériában. Viszont mikor 2017-ben komolyabbra fordult az érdeklődésem, a párom volt az első és egyetlen, aki látta a munkáimat.

Hogy lettél ilyen profi?

Jaj, messze nem nevezném magam annak! 🙂 Nagyon sok idegen nyelvű irodalmat olvastam, könyveket rendeltem, workshopokra jártam, magam is tartottam néhányat… Most február 1-től egy egész hónapos online tanfolyamon veszek részt egy ausztrál művésznőnél, az eco-print (öko-nyomat) technika megalkotójánál, júliusban Hollandiába utazom, hogy egy hétig a technikát legmagasabb fokon végző izraeli mestertől tanuljak. Az őszinte lelkesedés és kíváncsiság az, ami folyamatosan hajt előre. Végtelen lehetőség rejlik a növényi festésben!

Mi volt a legkülönlegesebb megrendelés, amit valaha készítettél?

A növényekkel való festés kimenetele nem jósolható teljes bizonyossággal előre, eltérő árnyalatokat eredményez már az is, mely évszakban volt gyűjtve a festőnövény, milyen körülmények közt nőtt, milyen földben… Állandó meglepetés az eredmény, nem lehet megunni.

Emiatt ritkán dolgozok megrendelésre – vagy ha igen, általában szabad kezet kapok. A legemlékezetesebb ilyen megrendelésem egy merino gyapjúruha volt, amit egy férfi rendelt a feleségének karácsonyra, megható gesztus volt…

Hol találunk meg, ha mi egy ilyen csodás, festett ruhadarabra vágyunk?

A legaktívabb jelenleg az Instagramon vagyok, oda töltöm fel minden munkámat még frissében, ott lehet mindenféle kérdésekkel megkeresni. Azoknak, akiknek nincs Insta-fiókjuk, íme az email-címem: dotnpot.eco@gmail.com, örülni fogok minden megkeresésnek.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább