Zene(kar)anténban – Kovács Koppány: „Mi is értetek vagyunk, nektek írjuk a dalokat, tegyetek meg Ti is értünk mindent!”

Most induló, Zene(kar)anténban című sorozatunkban szlovákiai magyar zenekarokat kérdezünk arról, hogyan reagáltak a járványhelyzetre, mit hozott ki belőlük és milyenek a várakozásaik. Elsőként Kovács Koppányt a Rómeó Vérzikből.

Mikor éreztétek, hogy itt valami baj lehet minimum a tavaszi rendezvényekkel, amelyeken fellépnétek?

Az az igazság, hogy egészen a végsőkig bíztunk abban, hogy a tavaszi turné állomásait nem kell lefújnunk. A legfájóbb az, hogy ez felvidéki turné lett volna a 25 éves jubileumi év keretében. Nagyon régen játszottunk Nagykaposon és Tornalján vagy Érsekújvárban. Nagyon sajnáljuk, hogy így alakult.

Aztán most meg már ott tartunk, hogy a nyárra tervezett RV Tábor is kérdésessé vált, valamint sorra mondják le a nyári fesztiválokat. Júniusban jelent volna meg a legújabb lemezünk, ezt is csúsztatnunk kell.

Hogyan jelenik meg az életetekben most a zene/zenélés?

Jelenleg Galántán a GilaStudióban dolgozunk az új lemezünkön. Soha még nem zajlottak ennyire nyugodtan a felvételek, nem csörög egyfolytában a telefonunk.

Főállású zenészek lettünk, fizetés nélkül. Jelenleg ez a helyzet, de nagyon bízom benne, hogy ez hamarosan változni fog. Tehát most minden energiánkkal az új lemezre koncentrálhatunk.

A menedzserünkkel is napi telefonos kontaktusban vagyunk, ötletelünk, agyalunk, hogyan folytatjuk a restart után. Egyben nagyon bízunk abban, hogy a lekötött őszi turnét már nem kell visszamondanunk.

Ihletett már meg Titeket a bezártság, a világjárvány vagy bármi, ami ezzel összefügg?

A karantén első két hetében annyi otthonülős, karanténos dal látott napvilágot és özönlötte tele a Facebookot, hogy ehhez nem nagyon volt kedvünk. Viszont rengeteg élő bejelentkezést csináltunk, ahol a közönségünkkel tartjuk a kapcsolatot. Nagyon várjuk már a „Nagy Találkozást”, de szerintem ezzel minden zenekar, zenész, színész így van.

Mi az, amire emberként, zenészként megtanít a mostani helyzet?

Hát erre  a művésztársadalom de szerintem a közemberek sem voltak felkészülve.

Valahol mindig erről a lelassult világról álmodoztunk, hogy mindenki a másikra figyeljen, tessék, most megkaptuk. Igaz egy kicsit fájdalmas, de mindennek kell, hogy legyen pozitív hozadéka is.

A fogyasztói társadalom kapott egy hatalmas pofont, mindent, még a levegőt is banki kölcsönre vette meg az ember. Költött mindenre, még ha nem is volt rá szüksége, de a szomszédnak volt, hát kellett neki is. Nos, ilyen téren változni fog a helyzet, az emberek megtanulnak majd spórolni, a kevésből is félretenni.

Ajánljatok valami hallgatnivalót otthon maradáshoz!

A Spotify applikáció segítségével ezernyi zenét hallgatok naponta, így nehéz lenne egy valamit is ajánlani, én inkább ezt a programot ajánlom, mert itt az ember bármilyen zenét tud hallgatni.

A lényeg, a zenehallgatás közben jusson eszetekbe, hogy a kedvenc dalotokat is emberek írták, azért, hogy nektek örömöt okozzon. Ha vége lesz ennek a mizériának, menjetek el kedvenc előadóitok koncertjére, segítse mindenki a zeneipar, a zenészek újrakezdését. Mi is értetek vagyunk, nektek írjuk a dalokat, tegyetek meg Ti is értünk mindent!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább