Hová utazzunk most? (Ankét)

Ugyan egyelőre hűvösen simogat a nyár, de hamarosan megérkezik a meleg, amikor a legtöbben a szabadba vágyunk majd. Ilyenkor van, aki elutazik, hetekig nyaral, csoportos utakra fizet be, vagy maga szervezi a kirándulást, de vannak olyanok is, akik inkább csak a közvetlen környezetüket barangolják be, vagy egy elvonuláson vesznek részt. Mire számíthatunk most, a karantén és a szigorú korlátozások végeztével, és mégis milyen a tényleges közhangulat az idegenforgalomban? Három szakértőt kérdeztünk, Dobre Anettet, Kovács „Kovi” Zoltánt és Molnár Tímeát.

DOBRE ANETT

(idegenvezető)


Hogyan befolyásolta a munkádat a COVID-19 és a több hónapos bezártság?

Mivel a különböző korlátozások gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítettek az idegenforgalmat, egy teljesen más területen kezdtem el dolgozni az utóbbi hónapokban. Ennek következtében a bezártságot nem is igazán kellett átélnem, ugyanis be kellett járnom a munkahelyemre (aminek örültem is, mivel a bezártságot nem viseltem volna túl jól :)), munka után pedig sokat jártam emberektől mentes természeti környezetbe hosszú sétákat tenni.

Szerinted megváltoztatta a járvány az emberek turizmushoz való hozzáállását?

Úgy gondolom, hogy akiben benne van az utazás és a más országok megismerése iránti vágy, az minél hamarabb útra fog kelni újra. De többen lesznek azok, akik óvatosak maradnak egyelőre, amit egyrészt megértek. Szlovákia idegenforgalmának is jót fog tenni, ha idén az emberek a szabadságukat itthon fogják eltölteni. Másrészt viszont mélyen együtt érzek a mediterrán országok tipikus üdülőközpontjainak lakosaival. Ezeknek az embereknek az egész évi megélhetése függ egy-egy szezon sikerességétől, és azokon a helyeken, ahol az emberek 90%-a a turizmusból él, egyetlen szezon kiesése is hatalmas hiányt fog jelenteni. És akkor még itt van a számtalan, akár hazai utazási iroda is – ha mind csődbe megy, mert az emberek félnek utazni, akkor további rengeteg munkahely fog megszűnni. Kétségkívül ez a pandémia gazdaságilag az egyik legnagyobb ütést az idegenforgalomból élőkre mérte.

Mik a jövőbeni terveid?

Van pár tervem a jövőt illetően, amiket most egy kis időre félretettem. S bár jól érzem magam a jelenlegi munkahelyemen is, mivel imádom a szakmám, biztosan visszatérek még hozzá.


KOVÁCS „KOVI” ZOLTÁN

(a VándorLáss alapítója)


Hogyan befolyásolta a munkátokat a COVID-19 és a több hónapos bezártság?

A VándorLáss alapjában nem igazán a bezártságra, sokkal inkább a nyitottságra volt/van berendezkedve. Minden külföldi utunk, elvonulásunk, előadásunk elmaradt, tolódott. A határzár Szlovákiában ért bennünket, ami talán a legjobb opció volt számunkra. Nem voltunk bezárva, sokat túráztunk, sok időt töltöttünk a szabadban, persze az országhatáron belül.

Szerinted megváltoztatta a járvány az emberek turizmushoz való hozzáállását?

Ezt nem egyszerű megválaszolni. Sokan bezárkóztak. Őket nem ismerjük. Sokan azonnal útra kelnének, várják a lehetőségeket. Bár ellentmondásosnak tűnhet, de részünkről üdvözölnénk a repjegyek árának emelkedését. Nem tartjuk reálisnak a társaságok low cost gyakorlatát, amely a mélyen áron alul értékesített repjegyekben nyilvánult meg. Ez remélhetőleg megváltozik.

Mik a jövőbeni terveitek?

Várjuk a határok teljes megnyitását. A pánikhangulatot eltúlzottnak tartjuk. Ezzel együtt pillanatnyilag tömegmentes alternatív természetjárást ajánlunk, ahol szinte kizárt, hogy tömegekkel találkozzunk. Nem kizárólag a járvány miatt. Ősszel, remélhetőleg, ismét Andalúziában, Marokkóban, Nepálban találkozhatunk. Elvonulásainkat a járvány előtt is kis létszámú csoportoknak szerveztük. Ez ezután sem változik.


MOLNÁR TÍMEA

(idegenvezető)


Hogyan befolyásolta a munkádat a COVID-19 és a több hónapos bezártság?

Mivel a KORNY Travel egy családi vállalkozás, el kellett gondolkodnunk a jövőnkön. Sajnos sürgősen másik munka után kellett néznem, mert nem maradhattunk bevétel nélkül. Eleinte sorra mondták vissza az utakat, majd amikor már láttuk, hogy ez hosszabb távú visszaesést jelent, tisztáztuk a helyzetet az ügyfelekkel és bizonytalan időre bezártuk az irodát.

Szerinted megváltoztatta a járvány az emberek turizmushoz való hozzáállását?

Mindenképp. A félelem nagyban befolyásolta az utazási kedvet, a korlátozások miatt pedig teljesen megszűnt a mozgás, nemcsak az országutakon, hanem a falukon és városokon belül is. Mindenki otthon várta, mi sül ki ebből. Bízom benne, hogy a korlátozások megszűnésével és a nyár elérkeztével újra megjön az emberek utazási kedve. Mi felkészülve várjuk a jelentkezéseket és igyekszünk a legmegfelelőbb szolgáltatásokat megtalálni az utazni vágyóknak.

Mik a jövőbeni terveid?

Én magam is imádok utazni és nagyon vártam, hogy végre újra munkába állhassunk. A csoportos utak különleges hangulata minden alkalommal magával ragad, és nem csak nekem, hanem a többi résztvevő számára is felejthetetlen élményt nyújt egy-egy külföldi kirándulás. Ez az, ami a legjobban hiányzik. Egyelőre türelmesen várjuk az újabb utazási lehetőségeket és folyamatosan informáljuk azokat, akik jelentkeznek nálunk. Irodánk nyitva tart és az aktuális törvényi rendelkezéseket betartva igyekszünk maximálisan kiszolgálni az érdeklődők igényeit.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább