Interjú a jégfeltörő bandával

SZERZŐ, FOTÓK: CSIBA DÁVID

A metálzene az évek folyamán egyre kevésbé hallgatott zenei műfaj. Manapság sokkal nehezebb feltörni a nagyszínpados koncertekre a rockkocsmás koncertadásból. Sajnos az emberek többsége nem nyit a metál felé, mert a mai mentalitás zárkózottabb, kevésbé nyit az új felé. Sok olyan is elveti a stílust, aki még csak bele se hallgatott. Az Armida egy feltörekvő banda, akik magyar nyelven játszanak. Megmutatták, hogy egy év összmunka után is lehet akkora szintre felfejlődni, hogy egy minőséges lemezt is ki lehessen adni. Megmutatták, hogy egy videoklipbe nem kellenek twerkelő csajok ahhoz, hogy a nézőszám a duplájára nőjön.

Kérlek röviden meséld el nekünk a banda megalakulásának történetét.

Én Fodor Peti vagyok, az Armida zenekar frontembere és basszusgitárosa. A zenekart 2017 októberében mi ketten, Csivre Matyival, a banda dobosával alapítottuk. Egyelőre csak ketten voltunk az egészre, nem volt még se stílusunk, se nevünk, a lényeg az volt, hogy saját számokat írjunk és játszunk. Egy nap leültünk, összetettük a fejünket, hogy ki lehetne a gitáros. Kis idő elteltével Zöld Bálint, a banda szólógitárosa és screamerje írt nekünk, hogy ő is szeretne egy bandát összehozni, mivel a régiben már nem szeretett volna közreműködni. Nekünk ez pont kapóra jött, azonnal fel is vettük a kapcsolatot vele. Miután már hárman voltunk, hamar beindult a saját szerzemények készítése.

Fodor Peti – ének

Több számunkban is zavarta a fülünket, hogy a szólókat csak egy basszusgitár követi, szóval egy ritmusgitárost is kellett szereznünk.

Sok keresgélés után egy dunaszerdahelyi koncerten találkoztam Untermayer Ferivel, a banda ritmusgitárosával, akivel már amúgy beszéltem párszor ezelőtt is, megkérdeztem egy helyes kis sörözés keretén belül, hogy nem szeretne-e velünk játszani, ő azonnal rábólintott. Amint az egész banda összeült zenélni, azonnal egy nagyon erős baráti kötelék alakult ki köztünk.

Honnan jött az Armida név? Esetleg voltak más opciók is?

A zenekarnév választása érdekes volt, mindenki mondott valamit, de nem tudtunk dönteni.

Tudsz valami példát is mondani?

– Hát a mellettem lévő bojler márkája Eliz, amint először el is gondolkoztunk, hogy nem is lenne egy rossz név, de volt még a Killer Eyes, meg a Kelepce is. Mivel magyar zenét játszunk, így inkább törekedni akartunk a magyar névhez, vagy legalábbis egy könnyű és megjegyezhető névre. Arra jutottunk, hogy a legjobb ötlet az lesz, ha kis cetlikre ráírjuk a neveket, majd egy kalapból húzunk, és amit a legtöbben húzunk ki, az lesz a nevünk.

Bár nem az Armida név lett a legtöbbször kihúzva, igazából átgondoltuk, hogy ez lenne talán a legjobb név nekünk, mert a többi nem állt hozzánk úgy közel, mint ez.

Egyszerű, megjegyezhető, jól hangzik és van jelentése, méghozzá az Armida egy latin név, ami magyarul a felfegyverkezve szót jelenti. Ez egy elég erős név szerintünk egy metál bandának. Egyébként érdekességképpen egy híres operaelőadást is Armidának hívnak.

Csivre Matyi – dob

Megjelent az első lemezetek, a Másra mutatva, ami egy tényleg kemény és dinamikus album lett szerintem is. Szeretném, ha mesélnél nekünk kicsit arról, hogy mit jelent számotokra az album, melyik a legszívhezszólóbb szám és mi a mondanivalója az egész kompozíciónak?

A Másra mutatva című számot titulálnám a legszívhezszólóbbnak, mert ugye ezt választottuk albumnévnek is és a grafika is erre épült. Ez egy társadalomkritika, amivel azt próbáljuk mondani, hogy az emberek soha nem magukba néznek, hanem másban keresik a hibát, persze tisztelet a kivételnek, de egy elég erős téma és azért ezen el lehet gondolkodni.

Ezért is lett lemezborítón egy kifelé mutató kéz, mert ennek az az értelmezése, hogy az album mindig más kezébe kerül, ezáltal mindig másra mutat.

Így az interjún keresztül is szeretné a banda megköszönni a grafikát a Broken Bone Graphicsnek, valamint a felvételt, keverést és a masteringet a Black Pisces Productionnek, mert nélkülük ez az album nem jöhetett volna létre.

Mi adott inspirációt a szövegek témája kapcsán?

Ami az album szövegét illeti, elég depresszív. Amikor a szövegeket írtam, átéltem egy nagy csalódást, amit az eddigi életem egyik legnagyobbikának mondhatnék. Ebből erednek a szövegek főként. Szerintem a legkeményebb szám szövegileg a lemezen az Erősebb a szív, mert igazából ez az a szám, ami igazán átadja az akkori érzéseim. Összesítve, zenével együtt pedig a Pusztulni kéne, Élő hulla és a Létezés a legkeményebb dalok számomra.

Untermayer Feri – ritmusgitár

Mint ahogy előbb már említettük, az album nagyon pörgős és dinamikus, de én kíváncsi lennék arra, hogy a hatodik szám, a Te és Én mégis egy lassabb és kevésbé agresszív szövegű szám. Van ennek jelentősége, hogy ez a szám más hangvételű?

Ez a szám nem a zenekarral született meg. Még évekkel ezelőtt írtam egy szál akusztikus gitár kíséretével. Megírtam, másnap meghallgattam a feljátszott anyagot, meglepően jól hangzott és megszerettem. Miután már bandában voltam és épp az albumot írtuk, gondoltam feldobom az ötletet, hogy zenésítsük meg. Sokat keresgéltük rá a helyes hangzást és ritmust, de aztán sikeresen megírtuk a zenei kíséretet is és mindegyikőnknek tetszik.

Ez a szám azért van az album közepén, mert a többi dübörgős metál szám mellett kicsit megpihenhet a fül, plusz sokkalta lírikusabb, érzelemdúsabb.

A mély szöveg mellett tényleg egy jó zenei hátteret is csináltunk mellé, ötletes megoldásokat használtunk, mert nem akartuk, hogy elenyésszen a hangulata a lassú ütem miatt.

Már 12 fantasztikus koncerten vagytok túl, amióta a banda megszületett. Melyik volt a kedvencetek?

A Bősi motoros találkozó volt, mert ott nagyszínpadon játszottunk, és ott tényleg ki tudtuk próbálni magunkat, hogy mégis hogyan működünk egy nagyszínpadon, de a közönség visszajelzése is tökéletes volt. Emellett még kiemelném a dunaszerdahelyi lemezbemutató koncertünket, hisz annyira felülmúlta az elvárásainkat, hogy egy teltházas bulit hoztunk össze, úgy, hogy ez volt az első saját rendezésű koncertünk.

Az embereket nagyon érdekelte, ezt az arcokon nagyon lehetett ezt látni.

Én, mint frontember, ha látom mindenki szemében a csillogást a koncert közben, látom őket jól bulizni, hogy tényleg élvezik a mi zenénket, az egy túlszárnyalhatatlan érzés, most is libabőrös leszek a gondolattól.

Zöld Bálint – szólógitár és vokál

Esetleg elárultok nekünk valamit a jövőbeli terveitekről?

Jelenleg készítjük a második nagylemezünket, folyamatosan írjuk és írjuk a dalokat. Emellett még most a nyáron a jelenlegi albumunk egyik számára forgatunk egy videoklipet, ami hamarosan debütálni is fog. Ja, és nem utolsó sorban lesz a nyár folyamán egy hosszabb élő adás az Armida hivatalos Facebook oldalán, amiben sok meglepetést tartogatunk a számotokra és beszélgetés is lesz a nézőkkel. Ezek a közeli jövő tervei, mert ugye koncertek terén a koronavírus-járvány eléggé megnehezítette most minden zenekar életét, szóval most az összes koncertünket le kellett mondanunk.

Reméljük, hogy ősszel már újra belecsaphatunk a koncertezésbe, mivel tervben van egy turnézás is, amire meghívott minket egy helyi híresebb banda, kiknek nevét még nem árulhatom el.

Tizenöt megállónk lesz, ősztől egészen az új esztendőig fog tartani, lesznek már Armidás pólók, sapkák és mindenféle más merchandice, de minden információt megtalálhattok majd szintén az Armida hivatalos Facebook-oldalán.

Az utolsó kérdésem csupán annyi lenne, hogy az interjún keresztül mit üzennél a feltörekvő zenészeknek/zenekaroknak?

Ha valaki zenekart akar csinálni, akkor ne adja fel. Sokan abba az ördögi szituációba kerülnek, hogy vagy nem tudnak egy egész bandát összehozni, mert vagy énekes vagy dobos nincs, vagy ha van is banda, akkor a koncerteken nincs közönség és nem tudnak kitörni a „banda nézi a bandát” szituációból.

Nekünk is nehéz volt eddig eljutni és még hosszú út áll előttünk,

mi is megjártuk ezeket a hullámvölgyeket, de csakis a kitartás és az akarat az, ami eddig elkísért minket az utunkon. Élvezzétek a zenélés minden egyes pillanatát, mert egy banda nemcsak egy életre szóló barátságot hoz létre, hanem a második családdá is válik. A zene soha se fog cserben hagyni titeket, mert csakis ti hagyhatjátok cserben a zenét.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább