Krascsenits Piroska, keramikus

Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2020/10. számában.

Élénkzöld, világító piros színek és kreatív ötletek. Ezek jellemzik talán leginkább Krascsenits Piroska kerámiamunkáit. Szinte elveszünk a sok színes motívum és figura közt. De a sok különleges tányér és bögre, valamint a sok, egyedi megrendelésre készült égetett csoda mellett bőven akad más teendője is otthon, ugyanis Piroska két gyermek lelkiismeretes édesanyja is. Hobbijáról, a kerámiákról kérdeztük őt.

Mióta foglalkozol kerámiával?

Gyermekkoromban sokat saraskodtam, gyúrtam sárból a formákat. A Dunaszerdahelyi járásban nem volt lehetőség képzőművészeti iskolába járni. Így 1996-ban Győrben, a Kovács Margit képzőművészeti iskolában kezdtem meg a tanulmányaimat.

Mi inspirál?

A gyerekeim és a szüleim inspirálnak, a legtöbbször kikérem a véleményüket. Sokat nézek külföldi keramikusoktól videókat, különféle bemutatókat, amiből tudok tanulni.

Mik a leggyakoribb megrendeléseid?

Főleg használati tárgyakat készítek, kávés, teás poharakat, tálakat, tányérokat. A kedvenc motívumaim közé tartozik a tulipán és a csipke. A süteményes tálakon a csipkeminták dominálnak.

Minden egyes darab különbözik egymástól, két egyforma biztosan nem kerül ki a kezem alól.

Melyik a kedvenc munkafolyamatod?

Nincs kedvenc munkafolyamatom, imádom minden pillanatát a szakmának.

Neked is a család a legszigorúbb kritikusod?

Igen! A gyerekeim és a szüleim a legnagyobb kritikusaim, de vannak barátaim, akik véleményét rendszeresen kikérem.

Mit szeretnél elérni a későbbiekben?

Folyamatosan képzem magam, igyekszem megismerni a különféle technikákat, anyagokat, hogy aztán még szebbek és izgalmasabbak lehessenek a munkáim.

Hol érhetünk el, ha mi is egy különleges és egyedi bögrét, vagy dísztárgyat szeretnénk?

A Facebookon a nevem alatt megtaláltok. Szinte mindig kiposztolom a legújabb munkáimat, úgyhogy akár onnan is meríthettek ötleteket, ha valami szépre vágytok.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább