Festeni? Mindent! Az Anidekor születésének története

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/01-05. számában.

Harcsa Anikó, az Anidekor művésze csodás munkákkal örvendezteti meg megrendelőit, de azokat is, akik messzi szemlélők csupán. Egy rövid pillantás a csodás, színekkel teli alkotásaira és máris szebb lesz a napunk. De honnan indult műhelyének története? Anikó szívesen válaszolt nekünk.

Óvodapedagógiát végeztem Losoncon. Nevelőnőként dolgoztam 15 évig a gútai szabadidőközpontban, ahol az alkotóműhelyben különböző kézműves foglalkozásokat vezettem kisebb és nagyobb gyerekeknek, illetve rendezvényeken arcfestést is vállaltam. Nagyon szerettem, de 2 éve eljött a váltás ideje. Ekkor indítottam el a kisvállalkozásomat, melyben bútorfelújítással, díszítőfestéssel foglalkozom.

Kilenc évvel ezelőtt kezdődött a bútorszerelem. Akkoriban festettem át a konyhabútorunkat. Természetesen mindenki megpróbált lebeszélni róla, de nem sikerült.

Ezt követték a barátnőim, ismerősök és azok ismerőseinek felkérése. Komódok, étkezőasztalok, szekrények, székek és egyéb lakáskiegészítők. Így nőtte ki magát Anidekorrá. Hobbinak indult, de mára a saját kis műhelyemben dolgozom Gútán.

Anidekor

Az eltelt évek alatt én magam is sokat tanultam, fejlődtem. Szerencsés ember vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is. Felkérésre, illetve megrendelésre dolgozom. A Facebook-oldalamon (Anidekor) mindenki a kedvére nézelődhet a munkáim között. Örömmel újítom fel az antik bútorokat, készülnek gyerkőcöknek kincsesládák, ülőpadok, játéktároló ládák, kis sámlik, székek, tárolódobozok és egyéb kézzel festett tárgyak, tányéralátétek, áldástáblák, tulipános ládák, fali kulcstartó szekrénykék, ajándéktárgyak, melyeken a motívumok rendszerint valamilyen belső tartalmat is kifejeznek, hiszen ősi titkok, üzenetek rejtőznek a népi motívumokban.

Mindig bővül a készletem, most leginkább a postaládákat, kancsókat, vödröket, virágtartó kaspókat kedvelik. Nagyon szeretem a természetet, a természet illatát, szerintem a természet produkálja a legszebb színeket! Inspirál. Mivel sokat alkotok, igazán kikapcsolni a természetben szoktam.

A munkámban az a különleges, hogy mindig egyedi dolgot készíthetek, hiszen nincs kettő egyforma megrendelés. Ha választanom kellene, egy szekrénykét emelnék ki. Egy kedves pár kérésére a kínai kirándulásukon vásárolt gyönyörű selyemképet festettem meg a szekrényükre. Nagyon imádtam az egyediségét!

Minden ütött-kopott, akár jelentéktelennek tűnő bútorból lehet szépet, különlegeset varázsolni egy kis leleményességgel és türelemmel. Talán a nagyon rozoga, szétesett, agyonfestett régi bútorok nagyobb szakértelmet és rengeteg időt igényelnek, de semmi sem lehetetlen. A lestrapált bútordarabokba is lelket lehet lehelni. Ezek a kedvenceim, az időigényes folyamatok, kiemelném a kredenceket, tálaló szekrényeket. A másik a díszítőfestés, a kézzel festett motívumok. A múlt héten készült el újabb tulipános ládám egy kedves megrendelőnek.

Anidekor

A bútorfelújításban az a legizgalmasabb, hogy elképesztően sokféle variációt ki lehet hozni egy-egy darabból, és alig van olyan enteriőr, amivel nem lehetne csodát tenni. Persze a felújításba nem szabad spontán belevágni, különben csalódás lesz a vége. Azt javaslom, első körben olvass utána! A neten számtalan oldal foglalkozik a bútorfelújítás témájával, ahol nemcsak alapismereteket, hanem tippeket is kaphatsz olyanoktól, akiknek többéves gyakorlatuk van az újrahasznosításban. A mai napig sok hasznos tanácsra bukkanok jómagam is, illetve szívesen adok tanácsot, a többi már csak az illető kreativitásán múlik.

Mielőtt hozzám megérkezne az antik bútor, előtte mindig fel kell mérnem, hogy mit vállalok. Milyen az állapota, mennyire stabil a szerkezete, mit lehet belőle kihozni. A színválasztás döntő lépése a munkafolyamatnak, fontos, hogy a bútor színe passzoljon a környezetbe. Személy szerint én kedvelem az erős, élénk színeket, de nagyobb bútor, ruhásszekrény esetén inkább a világosabb pasztellszínt javaslom. A színválasztás és a technika megbeszélése, kiválasztása után kezdődhet az érdemibb munka! Nagyon fontos munka közben a megfelelő védőeszközök használata. Finomcsiszolás előtt a sérüléseket javítom fatapasszal, majd rovarirtó szerrel is kezelem. A finomcsiszolást követően jön az alapozás, felkerül a kiválasztott szín (zománc, lazúr vagy krétafesték), majd viaszolással kell zárni, ami kiemeli az ecset vonásait, és megöregbíti a festék árnyalatát. Egy bútor felújítása azonban itt nem fejeződik be, csak a technikai és stílusbeli apróságok finomításával. A kiegészítők állapota sem mindegy, mert ami ment a régi bútorhoz, nem biztos, hogy megy az újhoz is, tehát szükség lehet a fogantyúk, kulcsok, zárak felújítására is. Ebben is tudok segíteni, bő választékom van szebbnél szebb kerámiafogantyúkból.

Az eddigi munkáim nagy sikerélményt adtak. Öröm számomra, hogy általam újrahasznosulnak a bútorok, értéket őriznek meg, hogy sikerül megmenteni egy darabot az enyészettől, és a család, a nagymama kredencét, kis tükrét, komódját, a családi örökséget így őrzik tovább!

Azt csinálom, amit szeretek. Szeretnék a jövőben olyan kézzel festett bútorokat és lakáskiegészítőket tervezni, kínálni, amelyek egyedivé tehetnék a mai tereket, otthonokat.

Mit üzennék azoknak, akik hasonló alkotásokkal, termékekkel foglalkoznak? Alkossanak örömmel, az alkotás iránti lelkesedéssel, és ha nehézségekbe is ütköznek, ne adják fel, hiszen a nehézségek között mindig ott van a lehetőség!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább