Orsi mézikéi | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2021/06. számában.

Csicsay Orsolya, azaz Orsi illatos mézikéi már messziről csábítják a kíváncsi látogatókat, akik bizony nem csalódnak egy percre sem, amikor közelebb érnek és megpillantják az élénk színű mázakkal díszített, különleges formájú süteményeket. Mézeskalácsainak híre sok helyre elért már. Orsi válaszolt nekünk. 

Ki tanított sütni?

Kicsi korom óta nagymamám és anyukám mellett segédkezem a konyhában. Mindig is szerettem körülöttük forgolódni. Mindketten napi szinten sütnek-főznek, nálunk mindig akad valami finomság az asztalon, tőlük tanultam mindennek az alapját és a mai napig hozzájuk fordulok tanácsért, ha valamiben elakadok.

A mézeskalácsom kiinduló receptje is édesanyámé, amit az évek során alakítottam, tökéletesítettem.

Mióta vagy a mézeskalács szerelmese?

Karácsonykor minden évben készült nálunk mézeskalács, közösen sütöttünk, majd a barátainkkal összegyűlve díszítettünk. Az igazán nagy szerelem viszont 2018-ban kezdődött, amikor megkérdeztem pár ismerőst, hogy mit szólnának, ha én készíteném az ünnepi asztalra a mézeskalácsot. Kezdetben csak natúr mézit sütöttem, de hamar éreztem, hogy szeretnék komolyabb szinten is foglalkozni vele. Beiratkoztam néhány tanfolyamra, ahol kiváló alapokat kaptam, majd sok-sok gyakorlás után már részt vettem a Csilizközi őstermelői piacon.

Csicsay Orsolya,Orsi mézikéi,mézeskalács,sütés,hobbi,havi kreatív

Honnan merítesz ihletet az alkotásaidhoz?

Leginkább a vásárlóimtól. Nagyon sokan konkrét elképzeléssel fordulnak hozzám, akár más művészek fotóit is csatolják, vagy valódi fotókat kapok, amit persze „orsisra” formálok, hiszen ez is olyan, mint a kézírás, nincs két egyforma. Én is sokat böngészek az interneten, újabb technikák elsajátítása céljából, de azt vettem észre az utóbbi időben, hogy szinte bárhová megyek, tudat alatt is keresem, hogy mi állhat jól a mézeskalácson. Figyelem a színeket, a formákat és persze a divatot is, hogy milyen mesék, karakterek a legkedveltebbek a vásárlóim körében.

Mi volt az eddigi legkülönlegesebb megrendelésed?

Nemrégiben egy világvállalat munkatársa kért fel, hogy egy új kampány hátteréhez készítsek mézit.

A fotón megrendelés között szerepeltek a számítógép billentyűzetének gombjai, mikrochip, számítógépes program kódjai, valamint a cég logója pontos színskálával. A másik különleges alkotásomat a gyerekkori barátnőmnek készítettem. Nemsokára megszületik az első babájuk és a mézike belsejébe rejtettem a színt, mely jelezte, hogy kisfiuk érkezik. Nagy meglepetést okozott az egész családnak. Különlegesek azok a rendelések is, amikor fényképet kapok az ünnepelt járművéről, hogy örökítsem meg a mézike felületén. Minden kérés más és más, mindegyikben van egyediség és kihívás is.

Csicsay Orsolya,Orsi mézikéi,mézeskalács,sütés,hobbi,havi kreatív

Szerinted mi az, amit a vásárlóid a leginkább szeretnek az alkotásaidban?

A leggyakoribb bók, amit kapok, hogy mennyire látszik és érződik a munkáimon, hogy szívvel-lélekkel készül minden darab, és ez valóban így is van.

Vannak napok, mikor fáradtabban kezdem a munkát a kis konyhámban, de ez az állapot gyorsan elmúlik, mert teljesen kikapcsol, és végül feltölt energiával. Az elkészült alkotásban pedig sokat tudok gyönyörködni. Minden vásárlóm a mézeskaláccsal együtt a szívemből is hazavisz egy darabot.

Hol érünk el, ha mi is egy csodás mézeskalácsra vágyunk?

Legegyszerűbb módon a Facebookon vagyok elérhető, az Orsi-Mézikéi nevű oldalamon, ahol megtekinthetőek a munkáim is, személyesen pedig minden hónapban találkozhatom a vásárlóimmal Tallóson, az Esterházy-kastély udvarán és Csiliznyáradon, a Csilizközi őstermelői piacon. Aki még nem tette, látogasson el, fantasztikus hangulat, kiváló minőségű zöldségek, gyümölcsök, sajtok, péksütemények, kézműves termékek és ami a legjobb, csupaszív kedves árus várja az oda látogatókat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább