Halloween vagy mindenszentek? | Ankét

Már most tele vannak az üzletek karácsonyi díszekkel, piros és zöld, holdacskás, csillagos és csillogó kiegészítőkkel, de ne feledkezzünk meg a szenteste és a mai nap közé ékelődött ünnepről sem, a mindenszentekről. Vagy a halloweenről? Ti hogy készültök a halottak napjára?

NAGY REGINA

(üzletvezető, édesanya)


Inkább mindenszentek. Nem szeretem annyira a véres hullának való beöltözést, de kinek mi jön be. Mi inkább a temetőbe megyünk megemlékezni, sajnos egyre több sír van, ahová kijárunk, így eszembe se jut élőhalottnak öltözni. Mi ezt a szokást visszük tovább, nekünk a megemlékezést jelenti ez a nap, nem a bulizást.


BESNYEI JÚLIA

(óvodai asszisztens, édesanya)


Nálunk ez családon belül sosem volt kérdés. Jómagam is hagyománytisztelő családból származom, így a gyermekeimnek is próbálom ugyanazokat az eszméket átadni, amit én is kaptam a szüleimtől. A mindenszentek nálunk a gyertyagyújtásról, a temetőlátogatásról, megboldogult szeretteink emlékéhez méltó megemlékezésről szól. Szüleimet, testvéremet korán veszítettem el, így pontosan ismerem a gyászt és vallom, hogy kell a hétköznapok rohanásában időt szakítani a kegyelet lerovására, megemlékezésre. Óvodai asszisztensként tapasztalom, hogy több családnál helyet kap már a halloween, én azonban a munkahelyen is próbálom mellőzni e újkeletű kifejezést és fogalmat. Apróságaink ezt az időszakot a tökfesztivál jegyében töltik, aktívan alkotnak, szorgoskodnak a témában. Mi, felnőttek igyekszünk a rengeteg mókázás mellett a tradíciókra is odafigyelni, hogy elvessük ezekben az apró emberkékben a hagyományőrzés kis magvait.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább