A sminktől a lélekig

FOTÓK: UGRÓCZKY ISTVÁN
Az interjú megjelent a Klikkout 2022/decemberi számában

 A make-up története egyidős az emberiséggel: a nők arcának díszítése mindig is a kultúra szerves része volt. Innét ered a görög kozmetiké szó is, amely díszítést jelent. Egyiptomban ólmot és rezet kevertek össze, és ezzel készítettek olyan festékanyagot, amely mindamellett, hogy mérgező volt, nagyon szép zöld színt adott. És ha hihetünk az első feljegyzéseknek, akkor pont Óegyiptom volt az a hely, ahol is a hölgyek már magukkal vitték a kis pipereeszközeiket. A henna időszámításunk előtt 7000-ben jelent meg Indiában, a körömlakk pedig Kínában, i.e. 3000-ben. De mit mondhatunk ma a sminkiparról, mi határozza meg a mai trendeket? És hogy ne én beszéljek erről – mivel férfiként ehhez sem értek –, a smink felvidéki nagyasszonyát, Varga Líviát kértem fel beszélgetőtársnak.

Szia, Lívi!

Szia. Köszönöm a megkeresést és üdvözlöm a kedves olvasókat.

Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. Olyan dolgokról fogunk beszélgetni, amelyekhez nagyon értesz, én viszont férfiként nagyon nem. Viszont van két lányom, és az idősebb már elkezdte magát sminkelni, így a témában érintett lettem én is. Úgy gondolom, hogy a smink már az életünk része, viszont a csallóközi helyzetről Te tudsz többet mondani. Személy szerint Te hogyan kerültél kapcsolatba a sminkkel?

Ez egy nagyon jó kérdés. Mindig is vonzott a sminkelés. Óvópedagógiát tanultam, de az egyetem befejezése után éreztem, hogy nem ez lesz az én pályám, más utat kell keresnem. Az akkori barátom, aki ma már a férjem, noszogatott, hogy mindig érdekelt a sminkelés, kezdjek el ezzel foglalkozni. Akkor azt mondtam magamban, hogy nem leszek óvópedagógus, megpróbálom ezt a szakmát.

A pedagógiában tanultakat tudtad alkalmazni a smink világában is?

Igen, hiszen azóta civileket és szakmabelieket is oktatok.

Az önsminkelés azt jelenti, hogy az ember magát sminkeli, viszont van egy professzionális szint is?

Mi civil sminkelésnek hívjuk, ha valaki csak azt akarja megtanulni, hogy a mindennapokban mit és hogyan kellene használnia. Ezek az önsminkelő oktatások, de vannak összetettebbek is, amikor a szakmabelieknek tartok oktatást.

Hogy néz ki egy önsminkelés? Bejelentkeznek Nálad, és aztán mi történik?

Igen, ez előzetes egyeztetés alapján történik. Tudni kell, hogy az összes oktatásom egyéni. Abban hiszek, hogy egyénileg sokkal jobban át tudom adni a tudást. Szerintem ennek így van létjogosultsága.

A hölgyek maguknak vagy a párjuknak sminkelik magukat?

A férfiakban az a kép él, hogy a többi férfinak akarnak tetszeni a hölgyek, de ez abszolút nem így van. És nem is a nőtársainknak, hanem saját magunknak.

Úgy gondolom, lehet azon vitatkozni, hogy kell-e a smink vagy hogy jó-e – nagyon sok férfitól hallom, hogy nem tetszik neki, ha a párja sminkel –, viszont, ha egy nő úgy érzi magát jól, hogy van rajta egy kis önbizalomnövelő smink, akkor miért ne tegye? Ebben semmi rosszat nem látok.

Mit mondanak még a férfiak, miért nem akarnak sminket? Várni kell rá, türelmetlenek vagyunk?

Pont az ellenkezőjét tapasztalom, az én klienseim párjai nagyon türelmesek, sokan a szalon előtt várnak. Akik elhozzák hozzám a párjukat, azok nem lehetnek sminkellenesek. Szerintem sokan attól félnek, hogy túl sok lesz párjukon a smink. A mai trendek már teljesen mások, mint öt-hat éve, vagy amikor én kezdtem, tizenegy évvel ezelőtt. Egy sokkal letisztultabb, természetes út felé halad a sminkelés, és ez már szerintem a férfiaknak sem olyan veszélyes. Vannak elrettentő példák az interneten, ahol nagyon sok az alapozás, túl vastag a szemöldök, csak a piros rúzs létezik. Szerintem ettől tartanak.

Egyszerűsítve így képzeljük el a sminket, pedig a smink sokkal több. Azt is olvastam, hogy különféle arcok különféle sminket igényelnek. Van valamiféle meghatározás, hogy kinek milyen alakú arca van, és ebből indul ki, kinek mit érdemes sminkelni?

Igen, az oválisabb vagy a szív alakú arcokon is lehet korrigálni. Azt mondják, az ovális arc az ideális, és arra törekszünk, hogy ezt elérjük a különféle kontúrozási technikákkal. Én azonban mindig azt mondom, hogy az egyéniségünkhöz sminkeljünk. Soha ne kezdjünk bele egy olyan trendbe, amit nem érzünk a magunkénak.

Tehát ez olyan, mint az öltözködés – a smink öltöztet.

Pontosan. Öltöztet, és muszáj, hogy a magunkénak érezzük.

Hogyan zajlik a sminkelés folyamata? Gondolom, először az arc tisztításával kezdetek…

Igen. Az én stílusom is sokat változott az elmúlt másfél-két évben, nagyobb hangsúlyt fektetek a bőrápolásra. A smink nem az alapozással kezdődik, inkább letisztítjuk az arcot. Utána jönnek a különböző szérumok, krémek, amelyek elősegítik, hogy szép legyen az alapozás. Létrehozunk egy úgynevezett második bőrképet. Nem szabad, hogy soknak tűnjön az alapozás, muszáj ezeket a lépéseket betartani.

Tehát az alapozás a tisztítás után jön, majd következnek a fények, színek, kontúrok és egyebek?

A tisztítás és az alapozás között még sok minden van.

Mi minden?

A tonizálás, a szérumok, különböző hidratáló krémek használata zsírosabb vagy szárazabb bőrre – ehhez igazodunk mindig. Utána van egy előkészítés, az úgynevezett bázis, amely meghosszabbítja az alapozónk élettartamát. Ezt követi a szemöldökformázás, a kontúrozás, az arcpirosítás. A szem festése magában is elég összetett dolog, amely során nagyon sok mindent felhelyezhetünk. Végül következik a rúzsozás.

Te jó ég, ezek nagyon sűrű dolgok: nekem úgy tűnik, hogy ezek csak kencék és ficék, de Ti rengeteget tudtok ezekről a dolgokról. Abból indulok ki, hogy egy férfi megmossa az arcát, krémmel bekeni, és ezzel le is tudta a dolgot. Vagy a férfiaknál is megjelenik már a sminkelés? Ezt főleg a hölgyekkel kapcsoljuk össze, és valahol el is várjuk, hogy csinos legyen, smink, frizura és a többi dolog – de mennyire van ez jelen a férfiak világában?

Az arcápolás egyre inkább. Szerintem nagyon fontos, hogy egy férfi megfelelő krémeket használjon.

Ez nem is igazán hiúság kérdése, de a férfiak is szeretnének ápoltak lenni és különböző krémeket használni.

A hétköznapokban a férfiaknál nem jelenik meg a smink, de egy forgatáson, a televízióban, különféle műsorokban muszáj őket is sminkelni.

Történt már veled olyan, hogy egy férfi keresett meg sminktanácsokért?

Még nem, de ahogy említettem, a forgatásokon őket is sminkelik, így ez abszolút beleférne.

Menjünk vissza a kezdetekhez. Kitaláltad, hogy ezt szeretnéd csinálni. Milyenek voltak a kezdetek, emlékszel még az első félprofi vagy profi sminkedre?

Rögtön beleugrottam a mélyvízbe, Budapestre kezdtem járni sminkiskolába egy oktatóhoz. Olyan gyorsan pörögtek az események, hogy az esküvőm után azt mondtam: csak ezzel szeretnék foglalkozni. Szerintem bátor voltam, amiért belevágtam, de mintha minden ment volna magától.

Gondolom, nem adták ingyen a tudást, és kemény pénzekért tanultál évekig…

Eleinte nagyon sokat spóroltam, hogy meg tudjam venni a termékeket, és hogy eljussak azokhoz az oktatókhoz, akikre felnézek. Tudom, hogy a kezdetek a spórolásról és a befektetésről szóltak, de szerintem megérte.

Akkor te nagyon tudatosan készültél erre a dologra. Megnézted, hogy ez az irány és mindent megtettél érte.

Igen. Nem vagyok egy túl sokat rágódó típus, ha valamit szeretnék elérni, akkor belevágok és csinálom. Szerintem nehezebb dolgom volt, mert semmilyen kézügyességgel sem rendelkeztem. Furán hangozhat, de nem tudok rajzolni, sem festeni, csak sminkelni. Annyiban volt szerencsém, hogy nagyon szorgalmas voltam, jobban akartam, mint bárki más. Ez a mai napig így van, továbbra is járok oktatásokra és szeretem magamba szívni a tudást, ellesni a különböző technikákat a sminkesektől, mert szerintem ez kell. Nem szabad egy oktatás után leülni és kijelenteni magamról, hogy mostantól sminkes vagyok.

Valamikor azért csak eljött nálad is a pont, amikor azt mondtad: sminkes vagyok… Mikor történt ez?

Nem is tudnám megmondani.

De azért már megvan, ugye?

Most már tizenegy év után talán elhiszem, de azt nagyon nem szeretem, amikor azt mondják rám, hogy sminkmester. Majd talán harmincévnyi rutinnal a hátam mögött, de most még nem.

A türelem, a szorgalom és a rengeteg tanulás mellett az alázat is megvan benned a szakma iránt.

Alázat a vendégeim, de a kollégáim felé is…

Mekkora ez a szakma? Ha csak abból indulok ki, hogy mennyi kozmetikumot árusítanak világszerte, azt gondolom: ez egy brutálisan kiterjedt iparág…

Ez egy folyamatosan bővülő iparág, és nem tudom, hova lehetne még ezt fokozni. Azt vesszük észre, hogy heti szinten jönnek ki az új termékek, és még csak az sem kell, hogy mindegyik feltétlenül jó legyen. Viszont van is létjogosultsága, és fontos, hogy abban a korban, amelyben például a lányod van, valaki megmutassa neki, hogy ne használjon mindenfélét. Megvannak azok a dolgok, amelyek jót tesznek a bőrének. Az a baj, hogy ha nem ez lenne a szakmám, én sem igazodnék ki ennyi termék között. Bemegyünk a drogériákba, és lekapjuk a polcokról, ami éppen a reklámokban szembe jön velünk. De nem biztos, hogy ez a jó, és főleg a tinilányok tudnak nagyon elcsúszni ebben, mindent is magukra kenve.

A lányom kérte, hogy még véletlenül sem hozzam szóba, szóval nem is teszem, de lehet, hogy ő is el fogja olvasni ezt a beszélgetést. Gondolkodtál már olyanon, hogy az ő korosztályának összeraknál egy tanácsadói kisfilmet? Manapság rengeteg coach van, aki tanácsokkal látja el az internet népét.

Ez a szalonban létezik is nálam. Ahogy említettem, abban hiszek, hogy az a legjobb, ha szemtől szemben tudok magyarázni, megmutatni, ők pedig megpróbálni. Annyi ilyen videó van, és tudom, sokan szeretik és én is megnézem, de azt szeretem, ha valaki teljes egészében jelen van.

Járnak is a tinilányok hozzád?

Igen, főleg karácsonykor, amikor megkapják a különböző ajándékutalványokat. A legkisebb tizenegy esztendős, ő Hollandiában él, és már kétszer volt nálam. Nagyon édes. Ő például minden évben ezt kapja a nagymamájától ajándékba. Örömmel jön, imádja kipróbálni a sminktermékeket. A 14–16 éves korosztály szintén visszajáró vendég.

Látsz generációs különbséget a sminkhasználatban? Mi a helyzet, a húszas, harmincas vagy negyvenes korosztályokkal?

Igen, abszolút megfigyelhető. A tizenévesektől egészen a harmincasokig nagyon ügyesen sminkelnek a hölgyek.

Aztán van a negyven pluszos korosztály, akiknek fiatalon nem állt rendelkezésre ennyi felület, lehetőség, ahol tanulni tudtak volna. Nekik picit nehezebben megy, de ők is elsajátíthatják, tanácsot kérhetnek.

És feljebb?

A legidősebb vendégem egy 86–87 év körüli mexikói nagymama volt. Imádtam: a korához képest nagyon szép nő volt, egyértelműen látszódott rajta, hogy mexikói.

Szóval az, hogy a nők ápolják magukat, törődjenek magukkal, az kortalan…

Pontosan. Egy barátnőm nagymamája még a kórházba is úgy ment be, hogy a rúzsát kereste: igyekezett akkor is csinos lenni.

A smink a méltóságnak is a része. Vannak olyan pillanatok az életben, amikor visszafogottan is, de ott kell, hogy legyen a smink. Ilyen például egy esküvő. Ezzel mi a tapasztalatod?

A menyasszonyi sminkek a kedvenceim. Imádom, ha felkérnek, ha bíznak bennem annyira, hogy életük egyik legfontosabb napjára engem választanak és azt én tehetem még szebbé.

Hogy működik ez, van egy próbasmink is?

Akik régóta járnak hozzám, nem akarnak próbasminket, bíznak bennem. De én nem a saját, hanem inkább az ő megnyugtatásuk érdekében mindig javaslom a próbasminket: ez nagyon egyéni dolog, nem mindenki él ezzel a lehetőséggel.

Egy lakodalomban ezek a dolgok délelőttre esnek. Volt már olyan, hogy valaki azt mondta a próbasminkre, hogy szörnyű, kezdjük újra?

Még nem, vagy nem merik… Természetesen apróbb változtatások kivitelezhetők, hiszen nem én viselem a sminket, a kliensnek kell jól éreznie magát benne.

Milyen egy smink élettartama? Ez attól függ, mennyire vigyáznak rá?

Nyilván a zuhany alá nem lehet vele beállni, de erre is volt példa. Az egyik menyasszonyom éjfél után hazament átöltözni, beállt a tusolóba, és akkor döbbent rá, hogy neki még vissza kell mennie. Belenézett a tükörbe, és döbbenten vette tudomásul, hogy a sminkje továbbra is sértetlenül fennmaradt. Van több ilyen megmosolyogtató sztorim is. Amit én felteszek, azt garantálom, hogy másnap reggelig a menyasszonyon is marad. Azt még a tusoló sem viszi le. Maga az izzadás ellen én sem tudok mit tenni, de mindegyik menyasszonyomnak készítek egy kis szütyőt, amibe helyezek rúzst, ecsetet és púdert, tehát meg tudják magukat igazítani, ha kell.

Segítesz is nekik? Hiszen nem mindenki ilyen gyakorlott…

Persze, többször megmutatom, ezzel nem szokott gond lenni. De mindig akad egy ügyes barátnő, aki általában meg is oldja.

Mondtad, hogy tanítasz is. Tizenegy év alatt biztos bekopogtatott hozzád néhány ember azzal, hogy tőled szeretne tanulni, mert nagyon tetszik neki, amit csinálsz.

Igen, és ez nekem mindig megtisztelő. Hálás vagyok érte, amiért valaki eljön hozzám és tőlem szeretne tanulni. Valakik befejezik a kurzusokat, de a helyükre jönnek újak. Nemrég is jött két új lány, akikkel már nagyon várom a közös munkát.

Ezek a kurzusok egymásra épülnek?

Mivel az oktatások egyéniek, mindenkihez hozzá kell igazítanom az adott tanmenetet. Látom, ki mennyire ügyes, kivel, hogy tudok haladni. Ez azonban tényleg elég egyéni dolog.

Akkor csoportos oktatást nem vállalsz?

A szalonban nem, de hívnak különféle oktatási intézményekbe, hogy tartsak előadást, sminkeljek a tanulókkal. Nemrég is voltam két iskolában, ahol kozmetikuslányok tanulnak. Ezek mind csoportosak, és jók tudnak lenni. Egy iskolában nem tudják megoldani az egyéni oktatást.

Csak a Dunaszerdahelyi járásból hívnak?

Nem, főleg messzebbről.

Külföldről is kaptál már megkeresést?

Budapesten rendszeresen dolgozom különböző műsorokban, továbbá civil hölgyeket is oktattam már, szakmabelieket szintén.

Kerültél már olyan szituációba a munkádból kifolyólag, amelyből örültél, hogy végül kikeveredtél?

A múlt héten voltam Balatonalmádiban egy hajshow-n, ahol nyolc nagyon jó sminkessel dolgozhattam együtt, remekül éreztem magam. Imádom a vezető sminkest, de ezúttal olyan nehéz sminkeket tervezett meg, hogy csak néztünk. Az egy kicsit necces volt, de mindenki megoldotta.

Mit jelent az, hogy megtervezte? Kapsz egy képet arról, mit kellene elkészítened? 

Persze. A különböző, hajshow-kon, bemutatókon eleve el van tervezve, hogy milyen sminkek legyenek. Ezek picit extrémebb, erőteljesebb sminkek. Egy kicsit ki kellett lépnem a komfortzónámból, mert én beauty sminkesnek mondom magam, ez pedig már fashion volt. De élveztem és nagyon jó munkák születtek.

Hú, micsoda szavak… A magamfajta kopasz embernek eleve a hajshow is elég idegen kifejezés.Mi az, hogy beauty sminkes?

Az alkalmi smink elnevezése, a fashion pedig a bemutatókra készült sminkeket takarja. Kifejezetten szeretek Magyarországra járni dolgozni.

Ilyenkor csak érkezés után mutatják meg, hogy mit kellene elkészíteni, vagy már előtte leegyezitek?

Le volt előre egyezve, mindig van egy vezető sminkes, aki elosztja a munkát.

Milyen a szakma, odafigyeltek egymásra? A környékünkön beszélhetünk felvidéki sminkcsapatokról?

Igen, egyre több sminkes van, igyekszem mindegyikükhöz alázattal közelíteni. Sok ügyes lány van, és ennek tényleg nagyon örülök. Beszéltünk róla, hogy nagyon nagy ez az iparág, és ehhez nem elég öt sminkeslány, jóval több kell. Egy ember munkaideje is véges. Én is nagyon sokat dolgozom, nem tudok nemet mondani, viszont egy szombati napon legfeljebb 10–12 embert tudok fogadni. És hol vannak még az esküvők? Szükség van a jó sminkesekre, szeretettel kellene egymáshoz állnunk. Vannak olyan lányok, akik besegítenek, akikre rá merem bízni a vendégeimet, amikor nekem már nincs időm. Szerintem fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk.

Akkor ezt te nemcsak mondod, de meg is éled. Ha vannak emberek, akiket fel mersz kérni vagy ajánlani tudsz, akkor abban már jelen van a pedagógia, a nevelőmunkád.

Van négy-öt olyan lány, akikre rá merem bízni a vendégeimet. Szerintem ez jó dolog.

Kezd ez a dolog picit engem is kinőni, lehet, hogy egyszer én is azt fogom mondani, hogy lesz mellettem valaki, aki napi szinten segít.

Tizenegy éve csinálom, nagyon szeretem, de néha már sok.

Ez a brutális mennyiségű, valós idejű munka, amelyet az elejétől a végéig Te végzel.

Múlt szombaton például reggel nyolckor kezdtem, és este nyolckor tettem le az ecsetet. Nem állok meg.

A szorgalom, amit mondtál, az ott van és az alázat is hozzá.

Természetesen fárasztó munka, de mivel imádom csinálni, csinálom. Az öröm, amit a lányok arcán látok, amikor jól érzik magukat a sminkben, mindenért kárpótol.

Az eddigi mondandóddal teljesen alátámasztottad, hogy Te vagy a smink nagyasszonya. A karácsony közeledtével mi jellemzi a sminkeket?

Karácsonykor előjönnek a fényesebb jellegű dolgok. Közeledünk a szilveszter felé, minden, ami csillogó, villogó, előtérbe kerül a piros rúzzsal együtt.

Ha Dunaszerdahelyt és a környékét nézed, sminkre fogékony közösség vagyunk. Szerintem Győr, Pozsony, Budapest és Bécs is hatással van ránk a közelségük miatt. Van egyfajta elvárás a dunaszerdahelyi hölgyek részéről?

Teljes mértékben. Gyakran járok Magyarországon, és azt látom, hogy nálunk sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a sminkelésre. Legyen szó születésnapról vagy egyéb alkalomról, elmennek sminkre. Budapesten ez nem biztos: ott sokan elmennek úgy egy esküvőre is, hogy nincsenek kisminkelve. (Hozzáteszem, ezzel sincs semmi gond: ha úgy érzem, nincs szükségem a sminkre, akkor teljesen rendben van a dolog.) Igényesek vagyunk, a tizenéves lányoktól kezdve egészen a legidősebb korosztályokig. Határ a csillagos ég.

Lívi, köszönöm szépen a beszélgetést. Azt gondolom, hogy a rendelkezésünkre álló időben sok mindent megcsillantottál, ami ehhez a hivatáshoz tartozik. Kívánom, hogy ugyanilyen lendülettel tudd folytatni, és olyan, sminkre vágyó közösséget kívánok neked, amelyben megtalálod a helyed és tovább viszed azt, amit elkezdtél!

Nagyon szépen köszönöm!

Videóinterjú:
Menyhárt Dodi vendége Varga Lívia | Magunk között

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább