„Himnuszunk élő bizonyítéka annak, hogy a nemzet felette áll a múló időnek”

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük. 

Hagyományosan január 22-én, a Magyar Kultúra Napján emlékeztek meg Dunaszerdahelyen a Himnusz születésnapjáról. A Pázmaneum polgári társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ szervezésében megvalósult ünnepi est szónoka Magyarország Miniszterelnökséget vezető minisztere, Gulyás Gergely volt. 

„A verseknek megvan a maguk hatalma” – fogalmazott ünnepi beszédében Gulyás Gergely miniszter, aki a történelmi pillanatokat idézve mondta, hogy a kétszáz esztendővel ezelőtt lejegyzett Himnusz „ott volt velünk mindenhol, ahol megfordultunk. (…) A nehéz és dicsőséges 19. században (…) ott volt a szabadságharc csatáiban, a Branyiszkói-hágótól a komáromi erődig. Ott volt a leveretés idején, a passzív ellenállás napjaiban, és akkor is, amikor a kiegyezés után nyilvánosan is lehetett már énekelni.

Vele ünnepeltük a Millenniumot és az utolsó magyar király koronázását. Ott volt velünk mindig, az elvesztett, de túlélt 20. században. A harcterek és a hadifogság poklában, s akkor is, amikor a trianoni döntés darabokra szaggatta nemcsak az országot, hanem a nemzetet is. Ott volt velünk a kisiskolákban és az istentiszteleteken, ünnepeken és temetéseken. Mentsvára volt  azoknak is, akiket a magyar állam szégyenszemre nem védett meg, vagy elüldözött, noha a magyar nemzet részei voltak” – emlékeztetett a miniszter, aki rámutatott arra is, hogy „Kölcsey versével szimbolikusan is ünnepeljük a magyar kultúrát. Mindazt, amit magyarul álmodó és magyarul beszélő nemzeti közösségünk hosszú évszázadok alatt létrehozott, és ami napjainkban is körbevesz és elhordoz mindannyiunkat, akik összetartozunk, akár itt a Kárpát-medencében, akár a nyugati diaszpórában. (…) A kultúra természete szerint olyan, mint a béke: összeköt. Embert emberrel, családot családdal, közösséget közösséggel.

A kultúra megismer és megért, látja a másik embert, mert ugyanolyan törvények szerint van kiszabva a sorsa, mégis másképp tekint a világra. A kultúra nem rombol és nem szakít szét, nem írja át a történelmet, a sírokon a neveket, a történelemkönyvekben az eseményeket. Hanem megörökíti azokat. Nem vesz el senkitől semmit, inkább felmutatja mindazt, ami hozzánk tartozik és számunkra fontos. A kultúra megismer, megért és elfogad mindent, ami érték, szép, jó és igaz”

– mutatott rá Gulyás Gergely.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább